Artikel top billede

Efter heftige milliard-investeringer: Nu er der opbrud i den danske fiberbranche

ComputerViews: Der er investeret store store milliardbeløb i at lægge fiber i den danske muld. Nu er der opbrud i branchen, og der satses på fusioner og strategiske samarbejder, samtidig med at nye spillere melder sig på fiber-banen.

ComputerViews: Der sker store ting og sager i den danske fiberbranche i øjeblikket.

Der står fusioner og konsolidering på agendaen - og det er ikke uden grund.

Ifølge Dansk Energi er der siden 2005 investeret over 12 milliarder kroner i fibernet i Danmark fra de danske energiselskabers side.

Og det er slet ikke slut med milliard-udskrivningerne endnu, for der investeres ifølge Dansk Energi stadig omkring 1,7 milliarder kroner om året i at udbygge fiber-infrastrukturen.

Der er - og det har der i øvrigt været hele tiden - dog stadig lidt af en udfordring med at få hentet pengene ind igen.

Det kræver både et effektivt salgsarbejde og en velsmurt organisation fra fiberleverandørens side. Og så selvfølgelig volumen, hvad angår antallet af kunder.

Det er en af de primære årsager til, at vi i øjeblikket ser flere fusioner og forsøg på konsolidering i den danske fiberbranche.

Flere fusioner i Danmark

Mest bemærkelsesværdigt er det, at Syd Energi forsøger at fusionere med Nyfors, og at EnergiMidt samtidig er ved at smelte sammen med Himmerlands Elforsyning.

Sidstnævnte fusion har netop kostet direktøren for EnergiMidt jobbet - læs mere om det her.

Før jul kunne vi desuden skrive om, at fiber-leverandøren Nianet overtog aktiviteterne hos konkurrenten Zen Systems.

Samtidig er Hiper i fuld gang med at gafle fiber-kunderne via TDC's fiber-infrastruktur i København og Nordsjælland. En model, som også Gigabit.dk satser på. 

Der er også flere steder sat gang i lokale initiativer, der skal fremme fiber-udrulningen. Et eksempel er projektet i Ringkøbing-Skjern, der skal sikre alle borgere fiber-bredbånd inden 2020. Læs mere om det her.

Satser på konsolidering

I forbindelse med Syd Energis årsregnskab, der blev offentliggjort i sidste uge, meldte fibergiganten ud, at man gerne ser mere konsolidering i den danske fiberbranche.

"Ligesom SE er med til at konsolidere energibranchen, vil vi også være med til at styre den nødvendige konsolidering af bredbånds- og tv-markedet."

"Det er en del af vores mission at skabe bedre digitale oplevelser, og som markedet udvikler sig, skal der skala og stordrift til for at lykkes med dette," lød det fra SE, der ikke bare arbejder på at fusionere med Nyfors - men også har gang i flere andre tiltag: 

"Med to strategiske samarbejdsaftaler med henholdsvis Sydfyns Elforsyning og Verdo Tele har vi vist, at vi har evnen og viljen til at tage en styrende rolle i konsolideringen - også på disse markeder," skriver SE.

I forhold til Syd Energi er det interessant, virksomheden - selvom det er et af landets største fiberselskaber, der har investeret cirka fem milliarder kroner i udrulning af fibernet - har svært ved at opretholde tilslutningshastigheden.

"Vi må dog erkende, at vi ikke kan opretholde tidligere års høje tilslutningshastighed, selvom dataforbruget stiger eksplosivt," lyder det i årsregnskabet.

Her fremgik det også, at SE derfor vil til at stille mere strenge krav til, hvornår der skal graves i nye områder.

Så mange danskere har fået fiber

Nu er den danske fiberbranche som bekendt ikke helt ung længere.

Vi har da også i mange år set både forskellige former for alliancer (eksempelvis Waoo), deciderede opkøb (TDC's køb af Dongs fibernet og ComX og SE's køb af Stofa) og mere traditionelle fusioner.

I sommeren 2014 fusionerede eksempelvis østjyske NRGi og vestsjællandske Seas-NVE til selskabet Fibia. Læs den historie her.

Den danske fiberbranche har fra starten været præget af det høje investeringsniveau, der er påkrævet for at overhovedet at kunne etablere sig som spiller - og med de efterfølgende udfordringer med at få skabt en sund forretning.

Mange danskere har fået fiber - men der skal flere kunder

Hvor det for år tilbage kneb gevaldigt med tilslutningerne, er der faktisk sket ganske meget i de senere år.

Den seneste statistik fra Energistyrelsen viser, at der var over 377.000 fiber-abonnementer til private i Danmark ved udgangen af første halvår 2015.

Går vi præcis 10 år tilbage til midten af 2005, var der dengang blot 4.575 fiber-abonnementer til private i Danmark.

Tæller vi virksomhederne med, er der nu ialt omkring 450.000 fibertilslutninger i Danmark.

Det skal dog holdes op imod, at der ifølge Dansk Energi faktisk er over én million husstande og virksomheder, der har fiberadgang, hvis de ellers vil betale.

Med andre ord er der stadig et betydeligt potentiale for at få endnu mere ud af de investeringer, der allerede er foretaget.

Derfor ser vi i øjeblikket et øget fokus på at tænke i nye baner med fusioner og strategiske samarbejder blandt de eksisterende spillere og forsøg på at bryde igennem på markedet i form af helt nye spillere.

Læs også:

Så mange danskere har fået fiber-bredbånd i de seneste 10 år

Fiber-direktør trækker sig: Tabte kampen om toppost efter stor-fusion

Syd Energi har investeret fem milliarder i fiber - men det kniber med tilslutningerne