Artikel top billede

Illu: European Union Intellectual Property Office.

Nye tal: Så mange millioner koster pirateri musikbranchen i Danmark

33 millioner kroner, så meget - eller lidt - koster piraterne musikindustrien i Danmark. Her er tallene.

En ny rapport fra European Union Intellectual Property Office (EUIPO) viser, at pirateri stadig gør ondt på musikbranchens salg af både fysisk og digital musik.

Set over hele EU opgøres tabet til at være på fem procent af den samlede omsætning, hvilket svarer til godt 1,3 milliarder kroner.

Det er dog stadig delte meninger om, hvorvidt pirateri er et stort problem.

Faktisk har den danske musikbranche været fremme i skoene for at lovprise de lovlige streaming-tjenesterne, der har sendt piraterne ud på sidelinjen. 

Læs mere her: Dansk musikbranche jubler over streaming: Pirater er ikke længere et problem

I begyndelsen af dette år kunne musikselskabernes brancheorganisation IFPI således notere sig en stigning i 2015-omsætningen fra 437 millioner kroner i 2014 til 453 millioner kroner i 2015 - det er tredje år i træk med opgang.

Og herfra kunne man fortælle, at det især er streamingtjenesterne, der bidrager til omsætningsvæksten, da salget hos spillere som Spotify, TDC Play og Apple Music udgjorde omkring 323 millioner kroner.

Det svarer til, at musikstreaming udgør godt 70 procent af det samlede salg af indspillet musik i kongeriget Danmark.

Streaming ser altså ud til at lægge en dæmper på piratproblemerne.

Men der er andre, der ser problemer for den digitale musik: Popcorntime til musik sender pladeselskaberne i alarmberedskab

Der hersker altså en del forskellige meninger om, hvorvidt der er økonomiske tab eller gevinster, men EU rapporterer om, at branchen går glip af lige godt 1,3 milliarder kroner.

Det skriver TorrentFreak.

Ser man alene på pengene, så står det værst til i Storbritannien, men hvis man ser på problemerne i procent, så ligger Danmark godt til.

Det anslås, at den danske musikbranche går glip af 4.415.000 euro, svarende til cirka 33 millioner kroner.

Det er dog værd at bemærke, at de rapporterede økonomiske tab er i forhold til en forventet meromsætning, der ville opstå, hvis der ikke var pirateri.

Nye beviser

I en kommentar til resultaterne siger EUIPO's administrerende direktør, António Campinos, at tallene er beviser i en fornyet debat om piratkopiering.

"Spørgsmålet om piratkopiering reducerer eller øger salg af indspillet musik har været genstand for mange undersøgelser med modstridende resultater," siger han.

"Vores resultater er på linje med den fremherskende konsensus og det lyder på, at pirateri reducerer omsætningen af legitim musikindustri i både digitale og fysiske formater."

Derved ser han altså noget mere pessimistisk på udviklingen end IFPI i Danmark.

Hele rapporten fra EUIPO kan hentes her.

Læs også:
Popcorntime til musik sender pladeselskaberne i alarmberedskab

Testet: 13 fede headset til musik og spil - hvilket skal du vælge?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere