Artikel top billede

Test af 10-kernet entusiastprocessor: i7-6950X er et monster uden lige

Det her er den vildeste processor til entusiastiske forbrugere, men har du egentlig brug for så meget brutal kraft?

Brutal og kraftfuld. Sådan beskriver amerikanske PCworld den nye i7-6950X-processor fra Intel.

Hvis du ikke kender til processoren, så er det en del af Intel Extreme Edition CPU'er - altså den type processorer, hvor Intel giver dig langt mere ydeevne, end de fleste dødelige har brug for.

For Intels Extreme Edition handler ikke om at være en god handel til prisen eller vildt strømbesparende. Det handler om rå kraft, og med i7-6950X har Intel skubbet både ydeevnen og prisen helt i top.

Prisen for 6950X er små 1.700 dollar - cirka 11.500 kroner før dansk moms, told, skat og afgifter.

Men hvad får du så for 11.500 - før dansk moms og told?

Svaret er enkelt: Vild, overdrevet ydeevne.

Ingen overraskelser her

i7-6950X lanceres sammen med tre andre processorer i topklassen.

Processoren er en del af Broadwell-E-familien.

Rygter og læk har vist billeder af den nye processor, og da den er en del af Broadwell-familiens 14n-arkitektur, så passer den i en LGA 2011-socket, som den tidligere generation af Extreme Edition-processorer også passer i.

På billedet til højre kan du se, hvordan processoren er opbygget.

Her er ingen fusk med at pille to kerner af en 12-kernet processor - det er en ægte 10-kernet processor i al sin pragt med 3.0 GHz (turbo op til 3,5 GHz) bygget på Broadwell-arkitektur.

Turbo Boost Max Technology 3.0

En af de største nyheder ved processoren er den nye Turbo Boost Max Technology 3.0 funktion. Funktionen blev introduceret i 2008 i de første i7-processorer.

Som navnet antyder, kan funktionen øge clock-hastigheden i processoren i korte perioder.

Men den nye version - 3.0 - er anderledes og eksklusiv til Broadwell-E.

Funktionen går automatisk ind og kigger på, hvilken af den enkelte processores kerner, der er "bedst", og øger dens clock-hastighed permanent.

Derefter kan Turbo Max 3.0 knytte entrådede programmer til dén ene kerne og øge ydeevnen med op til 15 procent.

Turbo Max 3.0 kan også booste programmer i baggrunden, og du kan også selv tilknytte programmer specifikke kerner - en eller flere.

Det har du længe kunne gøre i Windows, men Turbo Max 3.0 klarer det for dig automatisk.

Overclocking per kerne

Intel giver dig muligheden for, at du kan overclocke de enkelte kerner i processoren.

Det betyder, at du kan overclocke en enkelt af de 10 kerner og lade de andre være, ligesom du kan kigge på hver enkelt kernes strømforbrug.

Sammen med Turbo Boost 3.0 er der rig mulighed for at tilknytte et enkelt program til en enkelt, overclocket kerne.

Det kræver en god mængde pillearbejde i menuer for at sætte det ordentligt op, men det kan være al tiden værd, hvis du vil klemme den sidste ydelse ud af din pc.

Når Intel i øvrigt har så stort fokus på hver enkelt kerne skyldes det, at Intel udmærket godt ved, at det er de færreste programmer uden for videoredigering og 3D, der reelt set bruger alle ressourcerne i en 10-kernet processor.

Benchmarks

Amerikanske PCworld har sammenlignet den nye i7-6950X processor med tre lignende processorer:

En otte-kernet Haswell-E Core i7-5960X, en quadcore Skylake Core i7-6700K og en seks-kernet Ivy Bridge-E Core i7-4960X.

Alle systemer fik en frisk Windows 10 sammen med et GTX Geforce 980-grafikkort og alle havde den samme type Kingston HyperX Savage SATA SSD. Alle var også udstyret med 16 GB RAM.

Inden du får benchmarks, er der et lille men. Da PCworld testede processoren, var det ikke muligt at få Turbo Boost 3.0 til at virke på grund af en mangel på update til bundkortet.

Det burde ikke have den store effekt på multi-thread-benchmarks, men hav i mente, at enkelttråds-benchmarks i teorien kan være op til 15 procent hurtigere.

CineBench R15 performance
Vi starter med CineBench R15, der også burde være den bedste benchmark til at teste den 10-kernede processor.

CineBench R15 elsker CPU-kerner, og resultatet er da også til at mærke i testen af multi-thread benchmark.

Broadwell-E-processoren flyver forbi den otte-kernede Haswell-E-processor og knuser Skylake-processoren, selv om den stadig imponerer med den nyeste generation of Intels processorer og en clockhastighed på 4.2 GHz.

Kigger man omvendt på en benchmark over single-thread, så ser oversigten anderledes ud.

Her flyver den lynhurtige Skylake-processor af sted, men i7-6950X kommer ind som nummer to.

Husk igen på, at Turbo Boost Max 3.0 er slået fra, og derfor kan resultatet godt være op til 15 procent bedre for den nye processor.

Blender
Herefter tester PCworld processorerne med Blender - et gratis 3D-program til visuelle effekter og 3D-animationer - med en benchmark-fil der skal renderes.

Læs oversigten som kortest tid = bedst score.

Igen er den nye 10-kernede processor bedst, men ikke meget over den ældre i7-5960X.

DirectX 11 og 12-gaming
I langt, langt de fleste spil, vil du ikke opleve en mærkbar forskel med en 10-kernet processor.

For de fleste spil kan ikke arbejde med så mange kerner, og derfor er det spildte kræfter.

Selv med DirectX 12 ser du ikke den store forskel ud over at Skylake-quadcore processoren ikke kan følge med.

DirectX 12 tillader spil at udnytte de ekstra mange kerner, som sidder i vores computere, og derfor kan du se den store forskel mellem en quadcore og de andre processorer med flere kerner, men mellem de tre andre processorer er forskellem minimal.

Mega-multitasking
Enkelte benchmarks er en ting, men hvad sker der, hvis du kombinerer to tunge opgaver på samme tid?

Ingen problemer for i7-6950X. I et forsøg på at presse processoren til at bruge alle kerner, begyndte PCworld at encode et 4K-klip i Adobe Premiere Pro samtidig med at computeren gennemførte en CineBench R15-benchmark.

Resultatet er tydeligt: Skylake-processoren måtte arbejde på 100 procent for at klare begge opgaver - og var markant langsommere end de andre tre - imens i7-6950X klarede det på kun 55 procent af, hvad processoren kan.

Det er måske et søgt forsøg, men hvis du arbejder med flere meget tunge applikationer på én gang, som skal stå og trække mange kræfter fra CPU'en, så vil du altså kunne arbejde videre på computeren uden nogen former for problemer.

Hvis du til dagligt arbejder med opgaver, hvor du er nød til at forlade computeren, fordi den skal bruge alle sine kræfter på en opgave, så vil 9650X lade dig bruge computeren imens.

Konklusion

Først og fremmest: Broadwell-E med 10 kerner er et vanvittigt monster i en desktop pc.

I multitread-operationer spiser den de andre processorer til morgenmad og med overclocking per kerne og Turbo Boost Max 3.0-teknologi kan den endda komme op og yde den samme høje singletread-ydelse som den nye 6700-processor.

Det er godt. For til en pris på 11.300 kroner før dansk moms og told, så skal du virkelig være sikker på, at det kan være pengene værd.

Til de samme penge kan du stort set købe en 14-kernet Xeon-processor - der kan yde endnu mere, men den vil omvendt ikke give den samme gode singlethread-ydeevne som i7-6950X.

Derfor er 6950X den bedste processor, som forbrugere og entusiaster kan købe - men spørgsmålet er, om du skal eller om et nyt grafikkort eller en lynhurtig SSD ikke vil have en større samlet effekt på dit system.

Test: Intel 750 top-SSD leverer absurd hastighed til din pc


Loading ikon