Artikel top billede

Intel skal fremstille chip for ærkerivalen ARM: Her er tre store fordele for Intel i ny ARM-aftale

Intel indgår stort partnerskab med chip-rivalen ARM. Bag partnerskabet ligger flere fordele for Intel, der er i færd med at omlægge hele forretningen.

Intel kom en postgang for sent til afgang, da smartphone-toget begyndte at køre i 2007.

Siden har Intel kæmpet for at komme ind på markedet, der imidlertid har været domineret af chip-rivalen ARM, som i årevis formåede at sætte sig på smartphone-markedet som den foretrukne chip-producent.

Det fik i foråret Intel til at skrinlægge al udviklingsarbejde på selskabets kommende smartphone-chip.

Det kan du læse mere om her: Intel dropper Atom-chip: Er Intel ved at trække sig helt ud ad smartphone-markedet?

I et faldende pc-marked - som Intel er afhængig af - har det store selskab nu igangsat en længe ventet kursændring, der skal frigøre det fra dets historiske afhængighed af pc-markedet.

Det kan du læse mere om her: Helt nyt Intel på vej: Her er det nye Intel efter gigantisk fyringsrunde og omstrukturering

Ny stor-aftale: Skal levere til LG's telefoner
På den anden side har vi ARM, der i dag leverer chip til en stor del af verdens smartphone-producenter.

Den nye partnerskabsaftale betyder, at Intel skal producere ARM-chip til blandt andet sydkoreanske LG.

Der kommer altså til at stå ARM på processorerne, men de skal produceres på Intels høj-teknologiske fabrikker.

Det kan ligne et nederlag for Intel, men det er det ikke. For aftalen indeholder flere fordele end ulemper for det store selskab.

For Intel er der intet kontroversielt i at tage en konkurrent ind i produktions-faciliteterne.

Selskabet producerer også chip for Altera og andre og har tidligere produceret custom-processorer for både HP og Compaq.

Det er der ikke noget usædvanligt i.

Det gælder imidlertid for Intel, at selskabet altid har været meget mere kræsen, når det handler om at tage andre selskaber ind i produktionsfaciliteterne, end det er tilfældet med eksempelvis Samsung og TSMC, der er blandt verdens største producenter af mobil-chip.

For skal man anvende Intels produktions-faciliteter, er det i modsætning til mange af de øvrige producenter et krav, at man følger Intels processer, design-principper og fremstillings-metoder - og ikke sine egne.

"Og Intels metoder er unikke og 'non industry-standard'," fortæller analytiker Malcom Penn fra Future Horizons til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

1: Kan ramme konkurrenterne
Ifølge Malcom Penn kan den nye aftale med ARM være med til at styrke Intels position på markedet for processorer til smartphone ganske markant overfor de to store, Samsung og TSMC.

"Konkurrenterne siger alle, at de har 10nm eller 14nm produktions-faciliteter, mens Intels proces er utvetydigt mere avanceret og måske en hel generation foran Samsung og TSMC. De kan ikke levere en processor med bedre performance end Intel," siger han.

Læs også: Samsung skal producere ny superchip til smartphones for Qualcomm - men står til at blive fyret af Apple

2: Fylder fabrikkerne

Produktions-faciliteter til processorer er meget dyre at etablere og holde i gang, da der er tale om meget komplekse processor.

Det betyder, at de er bygget til at køre med fuld kapacitet.

Med faldet i pc-markedet kunne noget tyde på, at Intels fabrikker ikke kører for fuld kapacitet, hvilket aftalen kan rette op på.

3: Får viden og erfaring

Aftalen betyder også, at Intel får erhvervet sig ny viden og erfaringer, når det gælder om at producere lav-energi processorer til lav pris i meget stor volumen.

Det vil kunne hjælpe selskabet i det visioner på ikke mindst det spirende marked for 'Internet of Things,' der i løbet af nogle år vil øge behovet for meget energi-effektive og små chip til alverdens apparater markant.

Her har Intel kørt kanonerne i stilling for at være med. Og LG/ARM-aftalen kan meget vel her udløse meget nyttige erfaringer til at få trimmet produktionen.

Du kan læse mere om Intels planer på IoT her: Intel dropper pc- og mobil-markedet som hovedmål: Fremtidens vækst skal komme fra disse nye områder

Er Intels strategi den rigtige? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Intel klar med helt ny superchip og gratis styresystem til Internet of Things

Intel dropper Atom-chip: Er Intel ved at trække sig helt ud ad smartphone-markedet?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere