Test: Du kan roligt købe en iPhone 7 Plus - også selv om Apples designafdeling må være faldet i søvn

Der er ikke meget nyt design over iPhone 7-serien. Men lad dig ikke snyde, for iPhone 7 Plus er en top-telefon.

Engang i tidernes morgen, dengang helt tilbage i september 2014, hvor iPhone 6 og 6 Plus blev lanceret, kunne man se forskel på telefoner.

Og - hvis man altså gik op i den slags - kunne man måske endda også høste en form for blæreværdi ved at flashe sin nye telefon.

Derefter fik vi iPhone 6S, som lignede 6'eren.

Og nu iPhone 7, som ligner 6S - altså bortset fra et nyt kamera, som fylder lidt mere på bagsiden. Men mere om det senere.

Måske har Apples berømte chefdesigner, Jonathan Ive, været på ferie eller blot haft travlt med den hemmelige Apple-bil, som rygterne konstant svirrer om.

Eller måske har Apple bare besluttet, at der er ingen grund til at ændre på noget, som fungerer.

Det kan Apple have ret i. Men det er også et sjovt signal at sende fra et firma, der har skabt sin massive succes på konstant at levere indbydende og anderledes design.

Så for Apple at lancere endnu en telefon i stort set identisk indpakning er lidt som at finde Kevin Magnussen glad og tilfreds bag rattet i bus 5A, mens den kravler gennem myldretidstrafikken mod Sundbyvester Plads.

Men nok om det. For iPhone 7 Plus er faktisk en rigtig god telefon. En rigtig, rigtig god telefon.

Det skyldes tre ting: Softwaren, hastigheden og kameraet.

Softwaren på iPhone 7 Plus

iPhone 7 og 7 Plus, som vi tester her, kommer med iOS 10. Det er også en lille smule kedeligt, for samme software er blevet tilbudt via gratis opdateringer til samtlige iPhone siden iPhone 5.

Det nyeste iOS-system og den nyeste iPhone hænger sammen, hvilket også understreges af, at Apple har synkroniseret lanceringerne af de to elementer de seneste par år.

iOS 10 indeholder derfor også et par små tweaks, som du kun kan udnytte, hvis du har en 7 Plus - herunder kameraets nye zoom-funktion og funktionen til at tweake den nye home-knap.

Ellers er iOS 10 mest en evolution af iOS-systemet og det kører fint. Der er dog et par fine små detaljer i opgraderingerne, herunder foto-app'en, hvor man nu kan søge efter bestemte motiver og finde personer ud fra deres ansigter.

Bortset fra trænings-app'en, som nu kan vise blandt andet kort over hver enkelt tur, og besked-systemet, er iOS 10 stort set en faceliftet udgave af iOS 9.

Apple har helt sikkert også tunet under overfladen, men som forbruger er det system, som iPhone 7 leveres med, ikke markant anderledes end de tidligere udgaver af Apples styresystemer. Det er fint, flot, stabilt og helt som det plejer.

Hastigheden på iPhone 7 Plus

iPhone 7 drives af Apples egen processor med navnet A10. Ifølge Apples pr-materiale er den væsentligt hurtigere end forgængeren, hvilket må siges at være ventet, da firmaer - med undtagelse af Intels hedengangne Pentium D-serie - ikke har for vane at opdatere sig til langsommere modeller.

Om du kan mærke forbedringen kommer lidt an på den telefon, som du kommer fra.

Personligt har denne tester indtil for få dage siden anvendt en knap to år gammel iPhone 6 Plus og i forhold til den foregår alting mere flydende i 7 Plus.

Det samme kan dog siges om de fleste nyere high-end Android-modeller, så lad os bare konstatere, at iPhone 7 leverer en hastighed, som er både mærkbart bedre end forgængerne og samtidig på det niveau, som man kan forvente af en top-model.

I den forbindelse er det værd at bemærke, at selv om flere test på nettet påpeger, at A10-processoren er helt enormt utrolig fantastisk kraftig, så bliver den stadig primært brugt til at surfe Facebook og se kattevideoer på Youtube.

Det er som om, at vi savner det næste gennembrud inden for mobilteknologi og interfaces, som også lader os gøre noget med al den regnekraft, som vi slæber rundt på i lommen. Automatisk motivgenkendelse i dine fotos, som der er i iOS 10, er et skridt på vejen.

Men kun et lille skridt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kameraet på iPhone 7 Plus

Den tredje ting, som er interessant ved iPhone 7 Plus, er kameraet. Eller rettere: Kameraerne.

For 7 Plus (og ikke 7) kommer med to kameraer. Det ene er det samme, som du kender i dag, bare dobbelt så lysstærkt, mens det andet fungerer som en telelinse og kan zoome ind på de motiver, som du vil tage fotos af.

I kamera-app'en vil man derfor normalt se et lille (1x)-ikon lige over udløseren og trykker du på den, så skifter iPhone automatisk til teleobjektivet og viser (2x).

Du kan desuden i trin af 0,1 hoppe fra 1x til 2x for at kunne komponere det perfekte foto.

Samtidig kan du stadig zoome helt op til faktor 10x, men så anvender kameraet den digitale zoom, hvilket bare giver ringere fotos.

Dobbeltkameraet ser man også hos andre producenter som HTC, men Apples skal ikke lastes for at låne en god ide hos en konkurrent.

På sigt vil dobbeltkameraet få flere funktioner, blandt andet et portræt-mode, hvor du kan skabe den traditionelle slørede baggrund. Men den opdatering kommer først senere på året, fortalte Apple til en briefing i sidste uge.

Ser vi i øvrigt lige bort fra dobbeltkameraet, så er det normale kamera nu dobbelt så lysstærkt som den forrige model og tager virkeligt flotte fotos i både lys og skygge.

En umiddelbar vurdering er, at kameraet er meget bedre end det kamera, der sidder i 6 Plus og noget bedre end 6S Plus.

Den nye skærm, som reflekterer mindre i sollys og kan vise et større udvalg af farvenuancer, hjælper også godt med til at få dine fotos til at tage sig godt ud.

Til gengæld er holdningen, også blandt mange andre testere, at det er svært at se forskel på 7 Plus og konkurrerende topmodeller som Samsung Note 7.

Så for at undgå at starte en religionskrig vil vi bare konstatere, at kameraet er rigtigt godt. Ikke så godt som et spejlrefleks, som vi altid ville vælge til fotos som betyder noget, men til gengæld er et mobilkamera langt nemmere at slæbe med rundt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Væk med stik til hovedtelefoner

På trods af et stort set identisk design, så har Apple alligevel formået at skabe en del debat. Vi taler selvfølgelig om det manglende 3,5 mm stik til hovedtelefoner.

I vores øjne er Apples forklaring på behovet for at fjerne stikket ikke særligt stærk.

Og millioner af mennesker, som har lagt penge på disken for at købe gode hovedtelefoner, står nu med jack-stikket i postkassen - hvis de altså vil have en ny iPhone.

Personligt har vi svært ved at hidse os op over ændringen. For med i pakken følger et par høretelefoner med lightning-stik samt en fin lille adapter, som gør, at dine nuværende høretelefoner stadig kan bruges.

Vi har selvfølgelig prompte forlist adapteren i rodet på skrivebordet, men det er tanken, som tæller.

Under alle omstændigheder er markedet fyldt med fede telefoner.

Så er du medlem af telefon-taleban, og er det kun jack-stik, som får dig i stødet, så er der fine alternativer. Ikke mindst Note 7, så snart den holder op med at springe i luften.

Alt det andet

Udover software, kamera og stik så har iPhone også fået et par andre ændringer. Blandt andet bedre batterilevetid (et par timer mere), bedre beskyttelse mod vand, stereohøjtalere (7 Plus), mere hukommelse (op til 256 Gigabyte) og en ny home-knap.

Det er alt sammen fint.

Men den, som du for alvor lægger mærke til, er home-knappen, som nu er en såkaldt haptic feedback-knap. Det betyder færre bevægelige dele og at du kan indstille niveauet af feedback i softwaren.

Umiddelbart føles det lidt sært, nærmest som om hele telefonen klikker, men efter et par timer tænkte vi ikke nærmere over det.

Den ekstra hukommelse er også rar, men sender prisen på himmelflugt til 8.699 kroner.

Det er mange penge for en telefon, uanset at du kan tage og gemme selfies i kvalmefremkaldende mængder med så meget plads til rådighed.

Vi kan dog ikke undlade at nævne, at med så meget plads på telefonen, så er Apples sølle fem gigabyte gratis online-plads i iCloud nærmest en hån. En hån som ikke blive mindre, når de fem gigabyte skal deles mellem alle enheder, som du har koblet til din Apple-konto.

Her er der plads til forbedring.

Det er dog et enkelt hår i iPhone-suppen og skal ikke stå i vejen for en konstatering af, at iPhone 7 Plus er en rigtig god telefon.

Ikke nødvendigvis bedre end konkurrenterne fra Android-familien. Men god nok til, at selv ejere af den originale 6 Plus-model eller ældre godt kan retfærdiggøre en opdatering.


Loading ikon