Artikel top billede

Putin dropper Microsoft: Vil have russisk udviklet software på 600.000 maskiner

Flere initiativer i Rusland søger at få frosset udenlandske it-selskaber som Microsoft ud af varmen til fordel for russiske it-alternativer. I første omgang står Microsoft til at miste mere end en halv million kunder.

Allerede tilbage i 2010 var den russiske præsident Vladimir Putin ude med meldinger om, at Rusland ikke længere vil købe Microsoft-produkter og i stedet skifte til open source-software.

Efter flere år med krisestemning mellem USA og Rusland blandt andet på grund af russisk invasion i Ukraine forlyder det nu fra den russiske hovedstad Moskva, at den helt store Microsoft-udskiftning er under opsejling.

Bloomberg rapporterer, at Moskva i første omgang vil udskifte Microsoft Exchange- og Outlook-servere til 6.000 computere og i stedet køre et mail-system udviklet af den russiske it-virksomhed Rostelecom PJSC.

Lov mod udenlandsk software

Herefter er det planen, at et anden russisk it-selskab ved navn New Cloud Technologies kan blive leverandør af software til op mod 600.000 computere og servere.

I den henseende fortæller Moskvas it-boss Artem Yermolaev, at Moskva overvejer at droppe Microsoft-flagskibene Windows og Office-pakken.

Udskiftningen af Microsoft-grejet kommer, efter Vladimir Putin ifølge Fortune Magazine så sent som i foråret indskærpede via lovgivning, at Rusland fremover skal være selvforsynende på software-fronten frem for at købe ind hos vestlige it-selskaber.

Rent praktisk skal loven overholdes ved, at it-selskaber melder sig til en liste over russiske it-leverandører, som i dag har omkring 2.000 godkendte it-produkter på listen.

Læs også: Ny lov på vej i Rusland: Efterretningstjenesten skal have bagdøre til alle chat-apps

Svær at komme fra Vesten

Derudover forlyder det, at Rusland vil hæve skatter for amerikanske it-selskaber.

Selskaberne fra USA vil derved få det sværere i kampen om det russiske software-marked til en værdi på omkring 20 milliarder kroner, hvoraf offentlige myndigheder bruger omkring to milliarder kroner på udenlandsk software.

"Vi vil have, at skatteydernes penge i statsstyrede virksomheder bliver brugt på lokal software," forklarer Ruslands kommunikationsminister Nikolay Nikiforov til blandt andre Bloomberg.

Udmeldingen betyder samtidig, at Rusland vil "stramme grebet" om de statsstyrede virksomheder, der ikke skifter til russiske software-alternativer i 2017, forlyder det.

Udover at skifte Microsoft-produkter ud, har Moskva allerede gennemført en udskiftning af Cisco-teknologi til byens overvågningskameraer, ligesom statsmediet Rossiya Segodnya samt regionale myndigheder har udfaset Oracle-databaser til fordel for open source-databasen PostgreSQL.

Læs også:
Vladimir Putin ramt af voldsomt hacker-angreb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere