Artikel top billede

Svensk statsminister efter it-skandale: Vi skal sætte grænser for outsourcing

Der skal sættes grænser for udliciteringen i Sverige, efter fortrolige data er blevet lækket fra den svenske Transportstyrelse. mener den svenske statsminister.

Stefan löfven, den svenske statsminister, foreslår at begrænse, hvor meget der skal udliciteres fremover.

Det skriver Jyllands Posten.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, udtalte ved et presseevent mandag, at regeringen agter at fremsætte en lov, der skal begrænse mængden af statslig outsourcing.

Det sker efter en større it-skandale, hvor det er kommet frem, at fortrolige data blev lækket fra den svenske Transportstyrelsen.

Oplysninger som skjulte identiteter og hemmelige adresser på svenske statsborgere kan være havnet i de forkerte hænder.

Derudover står statsministeren fast, at “relevante dele af styrelsen skal udskiftes.” Styrelsen har allerede indført nye procesurer for sikkerhedshåndtering, ligesom en ny it-direktør er indsat.

Afveg fra reglerne

It-skandalen omhandler det svenske transporttilsyn, Transportstyrelsen, som har håndteret følsomme data uhensigtsmæssigt.

Sagen begynder i april 2015, hvor IBM overtager it-driften i styrelsen. I maj samme år beslutter styrelsens generalsekretær, at man kan afvige fra reglerne om beskyttelse af følsomme data, og i sommeren begynder det svenske sikkerhedspoliti en efterforskning af forløbet og konkluderer, at følsomme data muligvis er behandlet forkert.

Et halvt år efter - i januar 2016 - indledes en efterforskning af styrelsens generalsekretær, og et år efter trækker generalsekretæren sig fra posten, uden den svenske regering vil forklare hvorfor.

Først den 6. juli i år kommer det frem i flere svenske medier, at generalsekretæren har fået en bøde på 70.000 kroner for brud på reglerne om datasikkerhed. I sidste uge fortalte den store svenske dagblad Dagens Nyheter, at databruddet blandt gjorde det muligt at finde personer med hemmelige adresser og skjulte identiteter.

Statsministerens udtalelser sker som et modsvar på truslen om en mistillidsdagsorden fra oppositionen.

Læs også: Morgen-briefing: Den danske telebranche er super produktiv, men investeringerne halter / Kæmpe it-skandale truer den svenske regering / Regeringen vil udvide brugen af nummerpladeskannere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere