Artikel top billede

(Foto: Google)

Gennembrud: Overskudsvarme hos datacentre kan sendes ud til tusinder af boliger

En ny afgørelse vedrørende Facebooks datacenter betyder, at varmen kan genbruges og give beboer i nærområdet lavere varmeregninger

Overskudsvarmen fra datacentre skal ikke længere bare sendes ud til fuglene, men kan genbruges og gøre Danmark grønnere.

Det er resultatet af en klagesag hos Skatteankenævnet, som Facebook har indsendt, skriver Business.dk.

En afgørelse som kaldet et gennembrud af direktøren for brancheforeningen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

»I dag køler man overskudsvarmen ned, og smider det enten i Vadehavet eller til gavn for gråspurvene i luften. Med den her afgørelse kan vi bruge overskudsvarmen til at smide det ind i fjernvarmesystemet til opvarmning i huse«, siger han til Business.dk.

Læs også: Læs også: Facebook bygger kæmpe-datacenter i Odense

Tidligere har varmen fra produktion - og altså også fra datacentre - ikke måtte benyttes, men den må heller ikke blot sendes ud i naturen. Derfor har virksomheder som Facebook skulle betale for at få kølet eksempelvis vand ned, før det må slippes ud i naturen.

Den afgift slipper Facebook for, så der kun skal betales elafgift. Dermed giver det god mening og incitament til at give overskudsvarmen væk, så fjernvarmeselskaberne behøver mindre fossile brændstoffer og med chancen for lavere varmeregninger.

Kim Mortensen vurderer også, at der allerede nu spildes overskudsvarme i Danmark nok til at opvarme en by på størrelse med Aarhus. 

Facebook forventer, at et nye datacenter i Odense fra 2020 vil kunne opvarme 6.900 huse.

Facebook-anlægget komme til at bestå af to serverhaller på 26.500 kvadratmeter samt en hal på 39.000 kvadratmeter.

Læs også: Sådan kommer Facebooks datacenter i Odense til at se ud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere