Artikel top billede

Gør som verdens mest succesrige virksomheder: Sats på en forretningside, der IKKE kan skaleres

Du skal gøre ting, der ikke kan skaleres. Det råd strider måske mod konventionel visdom, men ikke desto mindre er det en af de ting, som du lærer på den verdensberømte accelerator Y Combinator.

De fleste iværksættere drømmer om dén gyldne ide, der kan skaleres med et enkelt tastetryk.

Men så let er det sjældent. Virkeligheden er, at de fleste gode ideer kræver hårdt og opsøgende arbejde.

Det er en af de ting, som du lærer, hvis du deltager på den berømte startup-skole Y Combinator.

En af de tilbagevendende pointer hos Y Combinator er, at du - mod konventionel visdom - skal gøre ting der IKKE skalerer.

Eller som det for knap fem år siden lød i et essay af Y Combinator-grundlæggeren Paul Graham: ”Do things that don’t scale.”

Som at starte en bil med håndsving

Mange potentielle iværksættere tror fejlagtigt, at hvis deres produkt er godt nok, så vil det automatisk få luft under vingerne.

Men ifølge Paul Graham kan det at starte en virksomhed eller lancere et nyt produkt sammenlignes med at starte en bil med håndsving.

Her er selve opstarten en selvstændig proces, der kræver masser af energi. Men når motoren først er startet, så fortsætter den tilgengæld med at køre af sig selv.

Læs også: Tre danske virksomheder blev optaget i mytisk og verdensberømt startup-skole: Her er hvad de fik ud af det intense forløb

Alt efter hvad dit produkt er, kan en uskalerbar tilgang komme til udtryk på mange måde.

For nogle virksomheder kan det handle om at starte med at fokusere på et snævert og nichepræget marked og opnå kritisk masse der. Herefter kan produktet bredes ud til et større marked.

Det gjorde Facebook eksempelvis, da virksomheden i første omgang blev lanceret som et socialt netværk for studerende på Harvard University.

For hardware-virksomheder kan en uskalerbar tilgang handle om at bygge de første produkter i hånden. Det kan være nødvendigt, hvis du i den indledende fase ikke har kapital eller volume til at få produktet masseproduceret på en fabrik.

Det var blandt andet en tilgang, som smartwatchproducent Pebble brugte.

Og ifølge Paul Graham viste det sig ikke alene at være en nødvendighed for Pebble. Det blev også en fordel, fordi det gjorde virksomheden i stand til løbende at tweake designet, og samtidig gav det dem en uvurderlig viden om produktet og produktionsprocessen.

Læs også: Dansk startup kom ind på verdensberømt iværksætter-skole: "Du får lige præcis nul point, hvis du bruger buzzwords som big data"

Rekruttering kan ikke altid skaleres

Man kan forledes til at tro, at en platform er et magisk produkt, der skalerer af sig selv. Men i virkeligheden er en platform ekstremt svær at skalere i den indledende fase.

Derfor er uskalerbare tiltag påkrævede i begyndelsen af et platformprodukts liv.

Det er Airbnb, der er en af de mange virksomheder, der har været i gennem Y Combinator-forløbet, et eksempel på.

For Airbnb-stifterne lænede sig ikke blot tilbage og ventede på, at folk begyndte at bruge platformen. I stedet rejste de rundt til storbyer over hele verden for at hverve nye brugere.

I nogle tilfælde gik de fra lejlighedsdør til lejlighedsdør for at rekruttere nye brugere, og de tilbød endda at hjælpe folk med at tage attraktive billeder af deres lejligheder.

Oplevede det i praksis

Det danske startup Peergrade var sidste år en del af Y Combinator-forløbet, og oplevede ligeledes denne proces i praksis.

Peergrades stifter og administrerende direktør David Kofoed Wind fortæller til Computerworld, at en af de andre virksomheder på deres Y Combinator-hold besluttede sig for at udvikle en platfom for korte podcasts.

Her kickstartede de processen ved at bruge en solskinsdag på at gå rundt i en park i San Francisco og interviewe folk. De mange interviews blev efterfølgende klippet ned til små podcast, og på den måde havde de fået skabt det første indhold.

Når du næste gang sidder i en udeudviklingsproces, skal du derfor tænke dig om en ekstra gang, før du enten afviser en ide, fordi den ikke er skalerbar eller klapper i hænderne over en ide, der tilsyneladende lader til at kunne skaleres med et minimum af indsats.

For i realiteten kræver selv de bedste ideer, at der bliver drejet i håndsvinget.

Læs også: Dansk it-succes har milliarder af brugere: Det hele begyndte med et verdensberømt iværksætter-program




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere