Artikel top billede

Godt to måneder efter bestikkelsesdom: Atea får igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men kommer under kontrol i fire år

Godt to måneder efter, at Atea blev idømt en bøde på 10 millioner kroner for bestikkelse og udelukket fra at deltage i offentlige udbud, får selskabet igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men under skærpet kontrol. “Atea har retsskrav på at kunne byde,” meddeler SKI.

Godt to måneder efter, at Atea af Byretten i Glostrup blev idømt en bøde på 10 millioner kroner for bestikkelse, får selskabet nu lov til at igen at kunne deltage i de offentlige it-udbud.

Det meddeler SKI, som sammen med kammeradvokaten i de seneste måneder har gennemgået tusindvis af dokumenter med dokumentation for, at Atea har fået ryddet op.

Atea blev idømt bøden i slutningen af juni for sin deltagelse i den store bestikkelsessag, der også har udløst straf til flere medlemmer af Ateas absolutte topledelse.

Det kan du læse mere om her: Computerworld mener: Atea-dommen har konsekvenser for os alle: Har du fået ryddet op?

Dengang valgte selskabet at betale bøden.

Dermed accepterede selskabet også dommen, hvilket betød, at selskabet blev udelukket fra at deltage i offentlige udbud i fire år, da kriminelle virksomheder i sagens natur ikke er velkomne som offentlige leverandører.

SKI og Moderniseringsstyrelsen toppede samtidig al samarbejde med Atea. Og samtidig iværksatte SKI en omfattende gennemgang af Ateas forretningsprocesser.

Det kan du læse mere om her: Staten vil stoppe al indkøb hos Atea efter dom i bestikkelses-sag: Sætter undersøgelse i gang

Redningsplanken virkede

Ateas redningsplanke i sagen har hele tiden været den omfattende såkaldte self cleaning-proces, som direktør Morten Felding iværksatte i tiden efter, at den store bestikkelsessag var kommet for dagens lys.

Denne proces har omfattet indførelsen af en række kontrol- og compliance-foranstaltninger, der skal sikre, at medarbejdere ikke igen bliver involveret i lignende sager.

Blandt andet har selskabet opnået ISO 37001-certificering, etableret ‘omfattende compliance-systemer inklusive omfattende kontrol-procedurer’ samt udnævnt en compliance-direktør og en whistleblower-ordning.

Atea-direktør Morten Felding erklærede over for Computerworld Atea for renset i sommeren i fjor.

Det kan du læse mere om her: Topchef Morten Felding melder Atea helt renset efter bestikkelsessag: "Vi kan stå på mål for, at det er fortid - ingen overholder reglerne mere end Atea"

Det har været absolut afgørende og vitalt for Atea at blive godkendt til at kunne deltage i udbuddene igen, da selskabet har risikeret at blive udelukket fra udbuds-deltagelse i hele Europa.

Det kan du læse mere om her: Midlertidigt stop for samhandel med det offentlige kommer til at koste Atea 250 millioner kroner om måneden i tabt omsætning

Atea har hele tiden regnet med, at self cleaning-processen ville blive accepteret.

I selskabets seneste regnskabsmeddelelse skrev Atea således, at “det er ledelsens forventning, at de offentlige indkøbs-organisationers gennemgang vil være færdig i løbet af august, og at self-cleaning-initiativerne, som Atea Danmark har taget, her vil blive accepteret,”

Det kan du læse mere om her: Atea forventer at være helt renset til august - men ruster sig til nedgang.

Og denne proces bærer altså nu frugt for Atea.

“Kammeradvokaten har minutiøst analyseret, hvad Atea har gjort for at rense sig selv, siden sigtelserne blev rejst i 2015. Baseret på Kammeradvokatens analyse af compliance-programmet og det forhold, at ingen dømte længere er ansat i Atea, vurderer SKI og Moderniseringsstyrelsen, at Atea har opfyldt kravene til self-cleaning i udbudslovens forstand. Dermed har Atea et retskrav på at kunne byde ind på fremtidige, offentlige udbud. Sådan er reglerne,” siger SKI-direktør Signe Lynggaard Madsen.

Fires års kontrol

Atea er dog ikke helt sluppet fri endnu.

SKI og Moderniseringsstyrelsen vil nemlig følge selskabet nøje i de kommende fire år, ligesom der er blevet indført særlige regler for selskabet.

De indebærer blandt andet, at Atea ikke må tilbyde offentlige kunder gaver af nogen art i to år. Og det gælder alle gaver - som eksempelvis en flaske vin eller en æske chokolade til et jubilæum.

Denne skærpelse kommer efter, at en hel række offentlige indkøbschefer gennem de seneste par år er blevet dømt for at modtage gaver fra Atea i en størrelsesorden, der i det private erhvervsliv bliver regnet for småtingsafdelingen.

“Moderniseringsstyrelsen har også krævet, at Ateas whistleblower-ordning skal forankres eksternt, og at en whistleblower ikke kan blive udsat for repressalier,” lyder det fra SKI og Modernisteringsstyrelsen.

Læs også:

Her er Ateas redegørelse til SKI efter bestikkelsesdom: Undskylder og beklager dybt - se hele redegørelsen her

Det offentliges store dilemma: Skal bestikkelsesdømte Atea lægges på is eller slippe fri?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere