Artikel top billede

It-eksperter retter voldsom kritik af ny overvågningslov: Alt for vidtgående

Endnu en organisation melder sig nu i koret over kritikere af regeringens lovforslag om at give flere beføjelser til Center for Cybersikkerhed.

Lovforslaget om flere beføjelser har allerede fået hård kritik fra flere sider inden, det er blevet stemt igennem i Folketinget.

Nu melder ingeniørforeningen IDA's it-panel sig også i debatten, og kritiserer forslaget for at være for vidtgående.

“Det bliver alt for omfangsrigt, og i sidste ende er den øgede overvågning en indskrænkelse af den personlige frihed. Derfor er det afgørende vigtigt, at der indskrives en specifik beskrivelse af, hvilke virksomheder og hvilke funktioner i kommuner, regioner og kommuner, der eventuelt vil kunne høre under denne definition,” siger formanden for Ingeniørforeningens fagtekniske selskab IDA IT, Kåre Løvgren, i en pressemeddelelse.

Læs også: Kritikken hagler ned over forslag om nye beføjelser til Center for Cybersikkerhed: "Konkurrenceforvridende" og "rammer retssikkerheden"

Han kalder det samtidig “absurd,” hvis der ikke kommer klare definitioner for, hvem lovforslaget kommer til at ramme.

Kritikken er særlig rettet imod, at lovforslaget ikke lægger klare rammer for, hvornår Center for Cybersikkerhed kan pålægge en virksomhed at blive overvåget, det er alt for ukonkret, mener man hos fagforeningen.

“Det nuværende udkast er alt for elastisk og sikrer ikke den nødvendige definition af hvilke områder, der skal betegnes som kritisk infrastruktur.”

Bred vifte af kritikere

Alle de store interesseorganisationer for dansk erhvervsliv har allerede kritiseret forslaget for at være alt for vidtgående.

Samtidig har den danske milliardvirksomhed Tradeshift truet med, at man ville flytte virksomheden ud af Danmark, hvis lovforslaget bliver vedtaget i Folketinget.

Læs mere her: Dansk milliardvirksomhed truer med at forlade Danmark, hvis nye regler for Center for Cybersikkerhed bliver vedtaget

Men kritikken kommer ikke kun fra det private erhvervsliv. Hos Lægeforeningen frygter man også, at lovgivningen får alt for vigtrækkende konsekvenser.

“Lægeforeningen mener, at lovændringen medfører en væsentlig udvidelse af personkredsen, der kan få adgang til journaldata. Det medfører en risiko for, at tilliden og fortrolighedsforholdet mellem læge og patient kompromitteres,” skriver foreningen i et åbent høringssvar til forsvarsministeren.

Samtidig foreslår Lægeforeningen, at man begrænser antallet af personer der har adgang til patientdata mest muligt.

“Vi mener derfor, at lovforslaget i højere grad skal sikre, at personfølsomme helbredsoplysninger ikke deles blandt personer, der ikke har patienterne i aktuel behandling.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere