Artikel top billede

(Foto: PR)

Bog: Da topchefen blev superstjerne

The Man Who Broke Capitalism beretter om, hvordan den ellers så roste GE-topchef Jack Welch grundlagde og udbredte en ledelseskultur med ekstrem fokus på aktiekurs og omkostningsniveau – til skade for virksomheder, lønmodtagere og lokalsamfund.

I dag udstyres topchefer for globale virksomheder rutinemæssigt med enorme honorarer og særdeles fordelagtige bonusordninger, har golfaftaler med præsidenter, kindkysser med filmstjerner og dyrkes i businesspressen som halvguder. Men sådan har det ikke altid været.

En af de første superstjerner på ledelseshimmelen var karismatiske Jack Welch, der overtog posten som CEO for det amerikanske konglomerat General Electric i 1981.

I “The Man Who Broke Capitalism” beretter New York Times-journalisten David Gelles, hvordan Welch måske nok fik GEs aktiekurs til stige til vejrs gennem en årrække.

Men også om, hvordan Welch’s ensidige fokus på at skære omkostninger, outsource og sælge fra – alt sammen med blik på at gøre aktionærerne glade – var med til at underminere grundlaget for at drive en sund forretning.

Hvilket med tiden fik GE-koncernen til at tabe pusten, så den i dag er en skygge af sig selv.

Samtidig hjalp Jack Welch sin egen status som ledelsesmæssig superstjerne godt på vej med en række ledelsesbøger.

Her kunne aspirerende chefer blandt andet læse, hvordan vejen til succes blev lidt lettere, hvis man var tilstrækkeligt flittig med sparekniven.

Denne tankegang vandt gehør og har med tiden forringet vilkårene for både lønmodtagere og utallige lokalsamfund. Samt lagt grunden for den bølge af outsourcing til bl.a. Kina, som mange koncerner i dag arbejder på at rulle delvist tilbage.

Det kan måske alt sammen lyde en smule politisk ladet.

Men man skal ikke have haft meget med amerikanske koncerner at gøre for at konstatere, at kortsigtede, kursdrevne ledelseskulturer og uhensigtsmæssige incitamentsstrukturer lever og har det godt mange steder.

For øvrigt kan det – foruden at kigge nærmere på bogen – anbefales at se denne korte video, hvor Walther Isaacson interviewer forfatteren.

”The Man Who Broke Capitalism” er da heller ikke den eneste bog, som de seneste år har rettet det kritiske søgelys mod den førhen så hyldede Jack Welch.

I bogen ”Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric” er forfatterne inde på noget af det samme, og dén udgivelse har også høstet omfattende ros fra blandt andet Bill Gates.

Jack Welch ville nok ikke være enig, men har på den anden side også svært ved at tage til genmæle: Han døde for tre år siden i en alder af 84.

Titel: The Man Who Broke Capitalism: How Jack Welch Gutted the Heartland and Crushed the Soul of Corporate America – and How to Undo His Legacy

Forfatter: David Gelles




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere