Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

Apple klar med sin stærkeste mobil nogensinde: Her er alt om de nye iPhone 15 og 15 Pro

Apple nye iPhone-kollektion er klar. Mød iPhone 15 og iPhone 15 Pro familierne.

Det er snart midt i september, det er tirsdag og det er dermed iPhone-dag, hvor Tim Cook og hans kolleger fra Apple løfter sløret for selskabets nye iPhone-kollektion.

I år er ingen undtagelse, hvor det blev til et event hvor fire nye iPhones så dagens lys.

Her disker Apple op med to iPhone 15 modeller, den almindelige og en større Plus-model, samt to Pro-modeller, iPhone 15 Pro og den mest ambitiøse og dyreste iPhone med iPhone 15 Pro Max.

Få overblikket over alle nyheder nedenunder.

iPhone 15: Nyt stik og genbrugsmaterialer

Den nye iPhone 15 kan være svær at skelne for sin forgænger, da den fortsat er omkranset af formstøbt aluminium, men den får nu en særlig bagside i matbørstet glas, som fortsat er hærdet mod støv og skvulp.

Genbrugsmaterialer er en gennemgående satsning i Apples nyere produkter, og her ses det i rammen som anvender 75 procent genbrugsaluminium i rammen og 100 procents genanvendt kobber og kobolt i elektronikken ombord.

Der hvor iPhone 15 særligt vil kunne kendes, er dog på den nye port i bunden, hvor USB-C standarden nu erstatter det snart 10 år gamle Lightning-stik. Det tilbyder her mulighed for at lade enheder igennem porten, såsom de nye AirPods med USB-C port i ladeetuiet.

iPhone 15 arver den ’dynamiske ø’, som blev introduceret sammen med iPhone 14 Pro kollektionen i efteråret 2022.

Skærmstørrelserne bliver der ikke pillet ved med 6,1” i den mindre model og 6,7 tommer i Plus modellen. Den nye skærm vil dog kunne kendes på OLED-teknologien ombord, som nu rammer op til 2000 nits – dobbelt så lysstærk som forgængeren.

Stærkere indeni

Kameradelen er også arvet fra iPhone 14 Pro, med 48 megapixels i det primære kamera, fire gange flere end hos 14’eren, som samtidig giver mulighed for at zoome mere end i tidligere iPhone-modeller samt give bedre fotos i mørke omgivelser.

Portrætfunktionen er også forbedret, så den automatisk kan genkende mennesker og dyr, og tilføje den slørede baggrund efter billedet er taget, mens baggrundsstøj kan fjernes helt fra samtaler i støjende omgivelser.

Inde i mobilen hersker Apples A16 Bionic-processoren, som tilbyder nye AI-funktioner såsom transkribering af tale og beskeder, mens batteriet igen skulle være godt for en dags brug.

UWB-chippen får en tre gange større rækkevidde, så ting, mennesker eller Apples AirTags kan findes mere præcist over større afstande.

Selskabets særlige tjeneste til at sende nødbeskeder over satellit udvides til 40 lande, heriblandt flere europæiske, men ikke Danmark endnu. Tjenesten udvides til også at tilbyde beskeder til vejhjælp – selv når mobilnetværket ikke dækker.

Apple iPhone 15 Pro - en kraftkarl

Aftenens store stjerner er de to nye Pro-modeller, som bliver selskabets første smartphones nogensinde i ’Grade 5’ titanium - den samme legering som Apple påpeger anvendes i NASA-robotter som Mars roveren.

Samtidig er kanterne omkring mobilen barberet ned, hvilket gør telefonerne langt lettere end tidligere versioner af iPhone Pro.

Skærmene serveres igen i to størrelser: 6,1 tommer i Pro og 6,7 tommer i Pro Max, som begge tilbyder 120 Hz og always-on display samt ’Standby’-funktionen med iOS 16, der forvandler telefonen til et smart-display til hjemmet.

Den velkendte switch på siden laves nu om til en ’action-knap’, som kan bruges til at hurtigt at starte kamera, lydoptageren eller udvalgte kvikadgange – mens et langt tryk slår lyden til eller fra.

Kræfterne sikres af en spritny processor: A17 Pro.

I den er flere nyheder, da det er den første processor printet med klodens mest avancerede 3nm printteknologi. Her forenes to performance-kerner samt fire strømeffektive kerner, mens den neurale chip er dobbelt så kraftig, som i forgængeren A16 Bionic fra iPhone 14 Pro og iPhone 15 kollektionen.

I bunden er en USB-C port, der understøtter USB 3, hvilket tillader op til 10 gbit/sekund dataoverførsel – 20 gange hurtigere end i det aldrende Lightning-stik.

GPU’en får seks kerner – næsten lige så mange som i Macbooks med M1-processor, som samtidig får mulighed for at understøtte raytracing-effekter i spil. Den neurale chip kan samtidig anvendes til at opskalere grafik i spil – en teknik der minder om den Nvidia har introduceret med DLSS i sine RTX grafikkort til pc’er.

Alle forbedringer vil ifølge Apple give ’the next level of mobile gaming’ i en iPhone Pro, og bane vejen for spil, som Resident Evil 4, som hidtil kun er set på spillekonsoller eller gaming-pc’er.

Kamera med knæk

Apple Pro kamera-pakken byder fortsat på et tredobbelt modul, hvor det primære kamera fortsat er på 48 megapixels, men hvor de enkelte pixels er blevet større og mere lysfølsomme, hvilket Apple lover giver halvt så meget fotostøj i mørke med ’Night mode’.

Super-high resolution funktionen er nu standard og giver nu 48 megapixels fotos i det effektiv HEIF-fotoformat.

Den optiske telezoom er på tre gange optisk zoom i Pro-modellen, mens topmodellen Pro Max tilbyder fem gange optisk zoom via en ’tetraprisme’ foldeoptik, som samtidig får en forbedret optisk stabilisering.

Den ultravidvinklede optik er også forbedret og tilbyder nu en dedikeret makro-funktion.

USB-C porten udnyttes her til at optage og dele 4K60 ProRes-video til en ekstern optager med Log-profiler. Hvilket giver ACES-standarden fra den professionelle filmverden.

Slutteligt er kamerapakken nu i stand til at kreere 3D-videoer, der kan afspilles med Apples VR-headset, Vision Pro.

Pris og tilgængelighed

De nye iPhones bliver tilgængelige fra 22. september sammen med nye iCloud-abonnementer, med seks og 12 terabytes online lagerplads til at gemme de mange store fotos og video-filer, der nu kan skabes med iPhone 15 Pro.

iPhone 15 Pro fås i hvid, sort, blå og rå titanium farver, mens iPhone 15 kommer i blå, lyserød, gul, grøn eller sort.

iPhone 15 Pro debuterer til 9.799 kroner, mens iPhone 15 Pro Max debuterer ved 11.799 kroner. Begge telefoner fås i lagerstørrelser på 256, 512 eller 1000 gigabytes.

De mere prisvenlige iPhone 15 telefoner debuterer ved 7.799 og 8.799 kroner, for henholdsvis iPhone 15 og 15 Plus. Her tilbydes enten 128, 256 eller 512 gigabyte lager.

Telefonerne kan forudbestilles fra 15. september.