Artikel top billede

Efter 10 måneder med Sundhedsplatformen – nu er norske sundhedsansatte tæt på at give op

Ansatte og ledere der nu gennem 10 måneder har brugt den norske version af Sundhedsplatformen er nu tæt på at give op. “Måske skal vi overveje en afvikling af Helseplatformen,” lyder det nu på fra ansatte.

Da St. Olavs Hospital i den norske by Trondheim indførte den norske version af sundhedsplatforme, Helseplatformen, skete det med et håb om at opnå optimeringer.

Men i dag 10 måneder senere er ledere, tillidsrepræsentanter og medarbejdere på hospitalet nu tæt på at kaste håndklædet i ringen.

Det skriver Adresseavisen, der er regionalavis i Trondheim og Norges ældste dagblad.

“Mange medarbejdere har mistet troen på, at det er muligt at løse alle problemerne. De har mistet tilliden til journalsystemet," siger Tina Strømdal Wik, der er afdelingsleder på ortopædisk afdeling på St Olavs Hospital til avisen.

Bør overveje af en afvikling

Hun mener ifølge avisen, at det snart er på tide at trække en streg i sandet.

“Hvis den planlagte optimering ikke lykkes, skal vi måske overveje en forsvarlig afvikling af Helseplatformen,” siger hun til avisen.

Den norske Helseplatform bygger på det samme journalsystem fra amerikanske Epic, som ligger grund til den danske Sundhedsplatformen og det finske Apotti.

Helseplatformen blev taget i brug i november 2022 på St Olavs Hospital i Trondheim, der er Norges tredje største by, men efter planen skal den udbredes til hele den norske sundhedsregion Helse Midt.

Siden indførelsen er i november er systemet blev mødt med massiv kritik fra de ansatte, og det norske Sundhedstilsyn har advaret om, at systemet kan udgøre en risiko for patienterne.

Kritisk fase

Hospitalsdirektør Greth Aasved på St. Olavs betegner overfor avisen situation som direkte kritisk.

“Vi er i en absolut kritisk fase. Vi kan ikke fortsætte med at drive et sygehus med løsningen, som det ser ud nu, siger hun til Adresseavisen, hvor hun samtidig udtrykker forståelse for de ansattes frustration.

“De er blevet lovet, at løsningen bliver forbedret, men det oplever kun få forbedringer i hverdagen. De ser ikke længere noget lys for enden af tunnelen, og de tror ikke længere på, at der vil ske nogen forbedring. Det forstår jeg godt."

Ikke klar til at give op

Hospitalsdirektør understreger dog, at hun mener at det er for tidigt at opgive Helseplatformen.

“Vi har en plan, og den kan gennemføres, hvis der sikres kapacitet nok til at udføre de aftalte tiltag på St. Olav. Det er trods alt meget bedre at arbejde for, at planen bliver fulgt, end at give op. Men også hos mig er der et tidsaspekt her,” siger Greth Aasved, der understreger, at forbedringer skal ske meget hurtigt.

En arbejdsmiljøundersøgelse viser ifølge Adresseavisen desuden, at de ansatte mener at effektiviteten er gået ned og patientsikkerheden er blevet ringere efter at Helseplatformen er blevet indført.