Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Alternativet får ny it-ordfører efter eksklusion / Amazon Prime vil indføre reklamer fra 2024 - medmindre du betaler ekstra / Nordiske lande vil have indført eID på tværs af landegrænser

Alternativet får ny digitaliserings-ordfører efter eksklusion. Amazon Prime vil indføre reklamer fra 2024 - medmindre du betaler ekstra. Nordiske lande vil have indført eID på tværs af landegrænser. Russiske hackere angriber Danmark. Danske net-butikkers omsætning er under pres. Ny virtuelt software-laboratorium klar

Velkommen til mandagens morgen-briefing fra Computerworld, som denne friske mandag morgen er sammensat af ugens morgen-bud, Dan Jensen.

Alternativet får ny digitaliserings-ordfører efter eksklusion

Alternativet udpeger folketingsmedlemmet Christina Olumeko som ny it-ordfører istedet for den hidtidige it-ordfører, Theresa Scavenius.

Det sker efter, at partiet for en uge siden fratog Theresa Scavenius alle ordførerskaber, hvilket efterfølgende fik hende til at melde sig ud af Alternativet.

26-årige Christina Olumeko er nyvalgt til Folketinget, og passer i alt 16 ordførerskaber for Alternativet.

Amazon Prime vil indføre reklamer fra 2024 - medmindre du betaler ekstra

Amazons streaming-tjeneste vil indføre reklamer i dele af tjenesten fra begyndelsen af 2024.

Reklamerne vil blive vist for de kunder, der fravælger medlemskab af en dyrere premium-ordning og vil blive introduceret i begyndelsen af 2024 i alle de store markeder, som er USA, Storbritannien, Tyskland og Canada.

Siden vil følge Frankrig, Italien, Spanien, Mexico og Australien.

I USA vil det komme til at koste 2,99 dollar ekstra om måneden - cirka en tyver - at slippe for reklamerne. De cirka tyve kroner kommer oven i den nuværende pris på 14,99 dollar - cirka 110 kroner - om måneden.

Priser for andre lande er endnu ikke klar, og Amazon har ikke meldt noget ud om det danske marked.

Nordiske lande vil have indført eID på tværs af landegrænser

De nordiske og baltiske lande vil have indført nationalt eID, som kan anvendes på tværs af landegrænserne.

Sådan lyder planen efter, at de nordiske og baltiske digitaliserings-ministre har holdt møde med hinanden i Reykjavik.

“Ambitionen er at opmuntre de kompetente myndigheder i hvert land, blandt andet folkeregistre og udbydere af digitale tjenester, til at sætte indsatser for id-matching på tværs af landegrænser på agendaen og indføre dem i deres politikker med det formål at forenkle tilværelsen for regionens borgere og virksomheder,” lyder det i en erklæring udsendt efter mødet.

Der skal nu udarbejdes en køreplan, der skal sætte skub i ideen.

Du kan læse mere om mødet hos Nordisk samarbejde her.

Russiske hackere angriber Danmark

Den russiske hackergruppe NoName057 er i gang med en række målrettede angreb mod Danmark som en direkte reaktion på Danmarks donation af kampvogne til Ukraine, lyder det fra it-sikkerhedsselskabet Check Point Software.

“Vi har observeret en række angreb over de seneste uger mod Polen, Estland, Tjekkiet og nu også Danmark og Norge, der alle har oplevet en markant stigning i cyberangreb siden udgangen af 2022,” lyder det fra selskabets danske direktør, Morten Gransøe.

Check Point Software meddeler dog, at der ikke er den store grund til uro, da NoName057 primært beskæftiger sig med DDoS-angreb, som selskabet betegner som online-demonstrationer.

“Det er dog klart, at man skal tage alle angreb alvorligt, da f.eks. et DDoS-angreb, kan benyttes som distrahering fra mere sofistikerede angreb. Desuden kan omkostningerne ved en afbrydelse af tjenester og løsninger både være høje og ubelejlige,” lyder det fra Check Point Software.

Danske net-butikkers omsætning er under pres

Den danske nethandel er under pres, viser den nyeste udgave af Dansk Erhvervs e-handelsanalyse.

Den viser, at den danske e-handel i årets første seks måneder lå på 90,4 milliarder kroner. Det svarer til et fald på omkring to procent i forhold til samme periode i fjor.

Også antallet af gennemførte handler er faldet og lander nu på 133 millioner. I første halvår i fjor blev der gennemført 136 millioner handler.

Samtidig er de danske net-butikkers omkostninger stigende, viser analysen.

Du kan læse mere om E-handelsanalysen hos Dansk Erhverv her.

Ny virtuelt software-laboratorium klar

Center for Industrial Software på SDU er klar med et nyt virtuelt software-laboratorium med navnet CoSELab.

Ideen er, at software-udviklere fra blandt andet Lego, Danfoss, TV 2, Umbiraco og andre virksomheder, som ikke ligger i store digitalt tunge områder, kan mødes og udveksle erfaringer og lignende.

“Hvor softwareudviklere fra store virksomheder i København for eksempel snildt kan mødes i hubs på Vesterbro, så gør de større afstande det vanskeligere i Syddanmark. Her kommer CoSELab ind i billedet,” lyder det fra SDU.

CoSELab vil blandt andet anrrangere seminarer og lignende.