Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Hold øje med Microsofts ’CASO’-software: Mere end 25 procents boost til spilydelse i laptops

Et snedigt stykke Microsoft-software gør, at der kan ydes højere, når der spilles på din bærbar.

Har din bærbar et dedikeret grafikkort har det i realiteten to. Det ene er givetvis fra Nvidia eller AMD og har høj ydelse i spil og enkelte programmer som videoredigering for øje.

Det andet er gemt i din bærbars processor, som har et indbygget grafikkort, som tager over, når der skal spares strøm – typisk ved batteridrift.

Denne hybrid-løsning er udbredt i kraftigere bærbare maskiner, men giver et fald i ydelsen, som Microsoft vil komme til livs med nyt software, der fjerne flaskehalsene i samspillet mellem de to grafikkort.

Softwaren hedder ’Cross Adapter Scan-Out system’ (CASO) hos Microsoft og har det klare sigte både at øge ydelsen i spil (frames per second) samt minimere responstiden (latency) i disse.

CASO bliver en del af DirectX, som skal fungere som et software-baseret supplement til Nvidias ’Advanced Optimus’ og AMD’s tilsvarende hardware-baserede løsning kaldet ’Smart Access’.

På sin hjemmeside beskriver Microsoft hvordan det nuværende samspil mellem integreret og dedikeret GPU involverer to kopier af hver renderet frame, hvilket kan bringes ned til en enkel med CASO-softwaren slået til.

Ifølge Microsoft giver den nye løsning et løft i ydelsen på gennemsnittelig 16 procent i selskabets egne tests. Målt på responstider er disse reduceret med 27 procent i snit, mens antallet af såkaldte time-outs (TDR’s) hvor spillet hakker minimeres med 45 procent.

CASO kræver Windows 11 styresystemet og er kompatibelt med AMD’s Ryzen 6000 eller Intels Iris Xe indbyggede grafik fra 11. generations Core-familien eller nyere.

Den nye software er at finde i Windows SV1 Build 22000.1817 eller nyere samt Windows SV2 Build 22621.1413 eller nyere.