Artikel top billede

(Foto: Zac Wolff/Unsplash)

OpenAI har i al stilhed fjernet sit eksplicitte forbud mod at ChatGPT må anvendes til ‘militær og krigsførelse”

OpenAI har i al stilhed slettet en pasus i selskabet brugerbetingelser, som eksplicit forbyder, at ChatGPT anvendes til militær-formål.

I al stilhed har OpenAI fjernet en paragraf i selskabets brugerbetingelser, som specifikt og eksplicit har forbudt, at ChatGPT anvendes til ‘militær og krigsførelse' ['military and warfare,' red]

Det skete 10. januar, hvor OpenAI stille slettede sætningen, der forbød, at ChatGPT anvendes til ‘aktiviteter, som rummer høj risiko for fysisk skade - inklusive udvikling af våben, militær brug og krigsførelse.”

Det er det amerikanske undersøgende medie Intercept, der bringer historien.

Ifølge mediet har OpenAI erstattet forbuddet med en pasus i mere generelle vendinger, nemlig at man ikke må ‘anvende vores service til at skade dig selv eller andre.’

Som eksempel herpå peger OpenAI på ‘udvikling eller brug af våben.’

Til mediet meddeler talsperson for OpenAI, Niko Felix, at omformuleringerne af reglerne for brug af ChatGPT skyldes et ønske om at gøre reglerne ‘klarere’ og ‘nemmere at læse.’

Universelle regler

“Vi har sigtet efter at skabe universelle regler, som er både nemme at huske og følge - især nu, hvor vores værktøjer anvendes globalt at hverdags-brugere, som også nu kan bygge GPT’er selv,” meddeler Niko Felix til Intercept.

Han peger på, at et princip som ‘ikke at skade andre’ er bredt formuleret, men nemt at forstå, ligesom det er relevant i mange forskellige sammenhænge.

Niko Felix skriver opklarende til mediet, at “al brug af vores teknologi - inklusive militær brug - til at udvikle eller anvende våben til at skade andre eller ødelægge ejendom eller iværksætte aktiviteter, der skader sikkerheden for et ethvert system eller service er forbudt.”

Intercept skriver, at netop forbuddet mod militær brug kan være en knast i forhold til, at det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, begynder at anvende ChatGPT.

Til mediet siger Sarah Myers West, direktør i AI Now Institute og tidligere AI-analytiker i det amerikanske handelstilsyn, at hun noterer sig, at reglerne for brug af ChatGPT ændres samtidig med, at der angiveligt anvendes forskellige former for AI-teknologier i konflikten i Gaza.

Antropologi-professor Lucy Suchman siger til Intercept, at ændringerne i formuleringerne åbner for, at OpenAI kan anvendes til at understøtte eksempelvis operationel infrastruktur, så længe applikationen ikke anvendes direkte til snæver udvikling eller brug af våben.

Microsoft - der ejer en væsentlig del af OpenAI - er storleverandør til det amerikanske militær.

Du kan læse OpenAI’s brugerbetingelser for ChatGPT her.