Fujitsu Services dumper priserne på ESDH

Det skaber undren i branchen, at en kommune af Næstveds størrelse kan købe nyt ESDH-system uden EU-udbud. Leverandøren Fujitsu Services oplyser, at kontraktbeløbet ligger under udbudsgrænsen på knap 1,8 millioner kroner.

Trængsel på det kommunale marked for elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH) kommer Næstved Kommune til gode.

Kommunen har indgået kontrakt med Fujitsu Services om en ESDH-løsning med i første omgang mindst 700 brugerlicenser for et ikke offentliggjort beløb under EU's udbudsgrænse på cirka 1,75 millioner kroner.

Alene anskaffelsen af en ESDH-løsning i den størrelse koster ellers i øjeblikket et sted mellem to og fem millioner kroner på et i forvejen presset marked, vurderer flere kilder over for Computerworld.

Fujitsu oplyser, at kontrakten med Næstved omfatter anskaffelse og implementering samt support i tre år. Kommunen skal angiveligt selv stå for driften.

God pris for Næstved

Hverken Næstved Kommune eller Fujitsu Services ønsker at oplyse det nøjagtige beløb på kontrakten, der ifølge Fujitsu i første omgang omfatter 700 brugerlicenser.

It-chef i Næstved Kommune, Søren Hedemand, forsøger dog ikke at skjule, at kommunen har fået en god pris.

- Under forhandlingerne kunne vi se, at flere leverandører var villige til at gå under EU's udbudsgrænse. Det gjorde blandt andre Fujitsu, som vi i sidste ende valgte, siger Søren Hedemand.

- Vi fik den opfattelse, at Fujitsu var meget interesseret i at få ordren, og jeg skal ikke udelukke, at det har påvirket den måde, som de har fastsat prisen på, siger han.

Under markedsprisen
Ifølge konsulent på ESDH-området hos Rambøll Management, Jes Bruun Olsen, ligger alene anskaffelsesprisen på et ESDH-system på det kommunale marked i øjeblikket et sted mellem 3.000 og 5.000 kroner per bruger.

Næstved Kommune har angiveligt betalt mindre end 2.500 kroner per bruger for hele pakken, eftersom aftalen ikke har været i udbud.

Hos ESDH-leverandøren Software Innovation anslår direktør Frank Høyer Rasmussen, at det ikke vil være muligt at levere ESDH til priser under 2.000 kroner per bruger - selv hvis man forærer selve løsningen væk.

Skal det være en fornuftig forretning bør prisen op på cirka 4.000 kroner, anslår han.

- Vi står uforstående over for, at flere kommuner i øjeblikket køber eller er ved at købe nye løsninger uden at komme over EU's udbudsgrænse. Det virker betænkeligt billigt, siger Frank Høyer Rasmussen.

Software Innovation står i spidsen for et af de tre konsortier, der er udpeget til udrulningen af ESDH i det offentlige via FESD-rammeaftalerne. De to andre konsortier føres an af CSC og Accenture.

FESD-aftalerne har i forvejen presset priserne på ESDH, men også hos CSC har man noteret sig en yderligere skærpelse af priskonkurrencen på det seneste.

Fujitsu tjener på kontrakterne
Fujitsu Services kom ud af seneste regnskabsår med et underskud på knap 13 millioner kroner primært på grund af svigtende indtjening på det kommunale marked.

Salgsdirektør i Fujitsu Services, Bjarne Thurø, afviser, at virksomheden sætter priserne urealistisk lavt for at vinde større markedsandele.

- Vi har den fordel, at vi selv har udviklet vores ESDH-løsning og selv beslutter, hvor mange år vi vil bruge på at hente investeringen ind igen, siger Bjarne Thurø.

Han understreger, at Fujitsu Services ikke laver kontrakter, der giver selskabet tab.

- Men vi forsøger at gøre vores løsning attraktiv også på prisen. Samtidig ser vi selvfølgelig et perspektiv i på længere sigt at være med i eksempelvis Næstved Kommune, som om halvandet år bliver væsentligt større, siger Bjarne Thurø.

Næstved Kommune står foran sammenlægning med Suså, Hashøj, Fladså og Holmegaard kommuner og bliver en af de absolut største på Sjælland uden for København.

Den nye storkommunes ESDH-løsning forventes at få op mod 2.500 brugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere