Den nationale innovation er på glatis

Klumme: Vi skal kunne tænke selv, hvis vi skal satse på innovation. Det ser imidlertid ud til, at vi er på vej i den modsatte retning med masser af benchmarking, kanoner og totalitær vanetænkning. Det er udtryk for mangel på mod og kompetencer.

Grundlaget for innovation er at kunne tænke selv og selvstændigt.

I sidste uges Computerworld sagde Lars Kolind i et interview, at innovation starter i skolen.

Måske formes mentalitetsgrundlaget endnu tidligere.

Men helt rigtigt er det, at skolen spiller en central rolle for skabelsen af den nationale innovations-kompetence.

Som jeg i en tidligere klumme har gjort opmærksom på, er det, dette til trods, sådan, at undervisningen i dag ikke engang introducerer eleverne til egne danske industrialister og innovatører som motiverende forbilleder.

Vi kan noget særligt

Samtidig er de fleste helt overbeviste om, at man i Danmark kan noget specielt inden for innovativ tænkning, og som vi, især i offentligt regi, bruger voldsomme kræfter på at markedsføre internationalt.

Dette specielle handler for eksempel om at kunne tænke og reflektere selvstændigt og på tværs af konventioner, at uformelt og dynamisk kunne danne netværk og dele viden, at kunne debattere og stille spørgsmål i et åbent fordomsfrit og kreativt miljø, at kunne høste værdierne af livslang læring etc.

Man kunne sige, at disse kompetencer og deres udtryk i institutionelle erfaringer, repræsenterer en unik social intelligens, og det netop er den, man ambitiøst og ukonventionelt skulle bygge sin innovationskraft op omkring.

Som Lars Kolind også antydede, ser det imidlertid ud til, at man politisk er på vej i den modsatte retning konsekvent ledet af tiltagende totalitær vanetænkning, som tydeligt udtryk for mangel på mod og kompetencer.

I uddannelsessystemet med benchmarking og lignende, i kulturen med en kanon, i iværksættererhvervet med offentlige “iværksætterhuse”, centertanker og andre middelmådige vildelser.

Dette kombineret med den offentlige danske “small-scale/short term”-sygdom, der i almen grad præger det utal af ukoordinerede ordninger og tiltag, som konstant fremkommer.

I dette billede er ambitionen samtidig i fare for at blive tom retorik, ikke mindst i slipstrømmen af Globaliseringsrådets heliumfyldte frihjuls-proklamationer, er de instinktive rammer for retorisk grundlag og ansvarlighed tilsyneladende på vej mod opløsning.

It-sektoren bør tage initiativet

It-sektoren og dens organisationer burde tage radikalt bestik af de herskende udfordringer og selv i privat regi tage initiativer.

Noget vi blandt andet i IT-Væksthuset “5te” fokuserer på, er det krydsfelt mellem it, og det, som vi betegner som “social intelligens”, de globale erhvervspotentialer som udspringer heraf, samt det mentale miljø, som kan fostre de innovative processer i dette kombinatoriske krydsfelt.

Dette indebærer også en forståelse for og en identifikation af, hvad vi er gode til, hvilket fantastisk potentiale dette har, samt hvilke kompetence- og udviklingsområder der skal sættes fuldt blus på.

It-systemer skal bruges som basisredskab til at realisere vores virkelige samfundsmæssige innovationskompetencer.

Globalt overblik

På dette års Innotown-konference imponerede blandt andre Gerald Celente, grundlæggeren af The Trends Research Institute med sit selvtænkende globale overblik.

På et spørgsmål om, hvad Europa havde specielt at byde på i den globale konkurrence, svarede han uden tøven “sensitivity and culture”.

Han advarede mod at slække på kvalitet og standarder, men tværtimod sætte endnu større mål og ikke gå på kompromis.

Kvalitet kommer på mode og bliver efterspurgt.

Samtidig fandt han, at den absolut vigtigste kvalitet for moderne individer, under de eksisterende globale påvirkningsforhold, er at kunne “tænke selv og selvstændigt”.

Dette er grundlaget for nytænkning og innovation, og it-sektoren bør selv aktivt vise vejen for meget større samfundsmæssige ambitioner – og ikke mindst snart komme i gang med overbevisende at vise mod og vilje til konkret udførelse.

Sam K. Steffensen er ph.d., forretningsudviklingschef i IT-Væksthuset A/S som driver 5te, ­business development director i Symbion A/S og bestyrelses­formand i CPH Design A/S, Damptech A/S og Smart Parts Nordic.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for klumme-skribentens holdning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere