Infrastruktur for iværksættere ønskes

Klumme: Infrastrukturen i forskerparkerne og andre rare steder for iværksættere passer overhovedet ikke til deres behov. Hvorfor kan man ikke bruge sit Symbion-adgangskort i hele landet?

En funktionel iværsætter-infrastruktur vil give de små virksomheder de bedste vækstvilkår og øge innovationsevnen.

Især it-iværksættere er kendetegnet ved en speciel arbejdskultur med stor mobilitet og konstant behov for online tilgængelighed og kommunikations-muligheder.

Produktiviteten hænger tæt sammen med, hvordan den eksisterende infrastruktur støtter bedst muligt op omkring denne arbejdskultur.

Bedste vilkår for vækst

Det handler altså i høj grad om, hvordan meget små virksomhedsenheder kan få mest funktionel adgang til den alment eksisterende infrastruktur, for at give dem de bedste vækstvilkår og generelt højne erhvervsdynamikken og innovationskraften.

I dagens Danmark har enhver større provinsby, med respekt for sig selv, skabt en eller gerne flere fysiske rammer for egnens iværksættere og nystartede erhverv.

Hertil kommer de mange forskerparker, erhvervsparker, centre, innovationsmiljøer, og hvad de ellers hedder.

Fælles for dem alle er, at de opbygger og driver en lokal serviceinfrastruktur og organisation bundet til de fysiske rammer.

Det er også et fællestræk, at der i langt de fleste tilfælde er offentlige midler involveret i deres skabelse og drift.

Med et samlet kig på landkortet ser alle disse aktiviteter ud til at repræsentere en fantastisk national iværksætterstøtte-infrastruktur.

Problemet er, at de reelt ikke virker sådan set fra bruger-niveau.

Murstensklodser

Alle disse murstensklodser har deres egen it og softwarearkitektur, egne administrative procedurer, serviceprofiler, og lignende.

Som bruger og beboer får man sit eget adgangskort, som også giver adgang til serviceapparatet.

Jeg går selv rundt med et kort til IT-Væksthuset “5te” og et til Symbion.

Fælles for disse kort er, at så snart, jeg forlader de fysiske rammer, er brugsværdien af mit kort lig med nul.

Hvis vi eksempelvis kigger på forskerparkerne i Danmark, så gælder præcist det samme forhold; intet er funktionelt integreret med henblik på at optimere brugsværdierne generelt og servicere kundesegmenterne bedre.

Dette kan forekomme paradoksalt, når man tænker på, at det er fra sådanne miljøer, man ofte hører snak om betydningen af netværk, viden-deling, visioner, innovativ tænkning og så videre.

Hvad har man snakket om i årtier?

Forskerparkerne har endda en forening, så hvad mon man har snakket om på dens møder i de seneste årtier?

Her har de vist fået baghjul af fitnesscentre, golfklubber, og lignende, som tilsyneladende har set lyset – og handlet.

Især it-iværksættere er hele tiden på farten.

Hvis de er i en anden landsdel, booker de møder om formiddagen og om eftermiddagen og finder så et sted at slå tiden ihjel i mellem møderne.

Hvis der er noget, som de skal have kopieret eller fremsendt, kan de ikke ringe hjem til deres sekretær, for de har ikke nogen.

Tænk hvis vi kunne tegne et dansk landkort med en funktionel iværksætterinfrastruktur:

En infrastruktur, hvor de spæde virksomheder kunne bruge deres adgangskort hos alle disse supportsteder til at få computer/printer/netadgang, til at kopiere, drikke kaffe og spise frokost blandt andre innovative sjæle og booke mødelokaler.

Og hvad ville stederne få ud af det?

Ud over meget større aktivitet og omsætning, ville de få meget større troværdighed og især en klart forstærket value-proposition.

Og det offentlige?

Ja, det ville begynde at kunne se en intensivering af brugsværdi – og brugerorienteret vision for – offentlige tilskud; startende fra et meget lavt niveau.

Og så er det uforståeligt, hvorfor klare krav om brugsværdioptimering og brugerorienteret koordinering aldrig har indgået som et formelt parameter ved tilskudsbevillingerne, ikke mindst til iværksætter-infrastruktur.

Sam K. Steffensen er ph.d., forretningsudviklingschef i IT-Væksthuset som driver 5te, ­business development director i Symbion og bestyrelses­formand i CPH Design, Damptech og Smart Parts Nordic.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere