Så er der bunkebryllup i netværksindustrien

Den nye transatlantiske gigant Alcatel-Lucent er kun en blandt flere storfusioner i netværksindustrien. Konkurrencen er benhård, indtjeningen under pres og - værst af alt - der er intet som tyder på, at det vil blive bedre.

ComputerViews: Hvis man er god til at netværke kan man komme langt i denne verden.

Spørg bare franske Alcatel og amerikanske Lucent, der i dag fusionerede og dermed skabte en global netværksgigant med en årlig omsætning på over 135 milliarder kroner og cirka 80.000 ansatte.

De nygifte er forståeligt nok i højt humør på dagen – og skam få den, der ikke ønsker dem alt godt fremover - men hvis sandheden skal frem, så er der faktisk tale om lidt af et tvangsægteskab.

Har skrantet i årevis

Lucent har skrantet i årevis og kunne næppe klare single-livet meget længere på et tidspunkt, hvor konkurrenceforholdene indenfor teleindustrien gør det pinedød nødvendigt for udstyrsproducenterne at slå pjalterne sammen.

Dagens alliance -der har været undervejs siden foråret - er da heller ikke netværksindustriens første forsøg på at reducere omkostninger og skabe merindtjening gennem fusioner.

I begyndelsen af 2006 afsluttede den svenske udstyrsgigant Ericsson sin overtagelse af det noget mindre Marconi.

Og i juni løftede Nokia og Siemens så sløret for et storstilet partnerskab i form af en sammenlægning af de to selskabers netværksdivisioner.

Et mulehår bag Alcatel-Lucent

Nokia-Siemens er med en forventet årlig omsætning på 120 milliarder kroner kun et mulehår bag Alcatel-Lucent.

Til sammen sidder disse tre super-producenter nu på knap 55 procent af det globale marked for teleudstyr.

Hvorfor al denne konsolideringsaktivitet i netværksindustrien?

Ja, i hårde tider rykker man sammen.

Hele branchen fik sig nemlig et alvorligt knæk, da mange feberhede netværksprojekter bristede sammen med dot com boblen i 2000, og det slag er selskabet aldrig rigtig kommet sig over.

Samtidig har sammensmeltningen af stadig flere tjenester på en IP-platform også bidraget til at skærpe konkurrencen.

Her er det amerikanske Cisco – som over årene selv har opslugt masser af mindre netværksselskaber - der for alvor har spillet rollen som havkatten i hyttefadet.

Indtjening ned

Summa summarum: Netværksfirmaernes indtjening er dykket, og konkurrencen øget - også på grund af pres fra nye kinesiske producenter.

I midten af 1990'erne tjente Nokias netværksoperation 22 øre for hver omsætningskrone, men indtjeningen er siden faldet til bare 13 øre per omsat krone, ifølge Financial Times.

Det er en situation, der præger industrien som helhed, og der er ingen mirakuløse forandringer undervejs.

Priserne på telekommunikation vil fortsætte med at falde i mange år fremover, og det betyder, at presset på udstyrsproducenternes indtjening er kommet for at blive.

Set i det perspektiv er den konsolidering, som Alcatel-Lucent alliancen repræsenterer, positiv og i sidste ende uundgåelig.

Hvem siger i øvrigt, at der ikke kan komme noget godt ud af et fornuftsægteskab?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere