Gigantisk telefusion kan sætte skub i store alliancer

ComputerViews: En fusion mellem AT&T og BellSouth har skabt verdens største teleselskab. Det er en udfordring for de europæiske teleselskaber og kan sætte skub i nye alliancer i den internationale televerden.

ComputerViews: Henover nytåret har der været bryllupsfestligheder i den amerikanske televerden.

Anledningen er myndighedernes godkendelse af fusionen mellem AT&T og BellSouth.

Både brud og gom er – som det sig hør og bør på de kanter - ’super-sized’.

Til sammen danner de nemlig intet mindre end verdens største teleselskab med en forventet omsætning på godt 700 milliarder kroner i år, hvilket er knap 15 gange mere end TDC.

Duopol i USA

Sammenlægningen af de to giganter skaber noget, der ifølge flere amerikanske iagttagere alvorligt kan minde om et duopol på USAs telemarked.

Her står AT&T nemlig overfor en anden sværvægter, Verizon, som også er vokset voldsomt de senere år gennem en aggressiv overtagelsesstrategi.

Der ligger en ikke ubetydelig ironi i, at man i år kan fejre 25-året for de amerikanske myndigheders skelsættende opsplitning af den daværende telemonopolist – selv samme AT&T – på et tidspunkt, hvor selskabet igen kan siges at spille en dominerende rolle på markedet.

Men før man begynder at blive alt for ophidset over disse paralleller, er det værd at huske på, at televerdenen anno 1982 og 2007 er fundamentalt forskellige størrelser.

For 25 år siden var industrien domineret af statsejede monopoler, priserne var skyhøje og konkurrencen ikke-eksisterende i mange markedssegmenter.

I dag presses de etablerede selskaber derimod af alternative operatører, der udbydes en række konkurrerende access-teknologier og priserne falder konstant.

Kritikere er bekymrede

Alligevel har fusionen skabt bekymring blandt politikere og forbrugere i USA, og AT&T har måttet give garantier om netneutralitet – at selskabet ikke vil diskriminere mod bestemte typer internettrafik – for at få opkøbet til at falde på plads.

Den drivende logik bag de store amerikanske fusioner er klar.

Øget volumen giver konkurrencefordele, mens udnyttelsen af synergier (læs: omkostningsreduktioner) vil skæppe på bundlinjen.

Det er en lære som Europas teleselskaber godt kan begynde at lægge sig på sinde – i hvert fald, hvis de har til sinds at tage konkurrencen op på globalt plan.

Set i det perspektiv er fortsat konsolidering i den europæiske telesektor både nødvendig og uundgåelig.

Europa præges telemarkedet nemlig stadig af etablerede operatører, som dominerer i hvert sit afgrænsede, nationale kongerige.

Hvis selskaber som Deutsche Telekom, France Telecom, Vodafone, British Telecom og Telefonica (de bedste europæiske bud på spillere med global rækkevidde) vil udfordre de to amerikanske mega-operatører, skal de først tage på i vægt.

Det er ikke muligt blot gennem organisk vækst.

Der skal overtagelser til, og en mulig hors d’oeuvre for de europæiske selskaber kunne være et eller flere af de nordiske teleselskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere