Krak truer med regning for dybe links

Krak truer en hobbyvirksomhed med regning på 4.500 kroner for at linke dybt. Til grin og i værste fald en meget speget forretningsmodel, kalder indehaveren af hobbyvirksomheden opkrævningen.

Hobby-hundeopdrætteren Per Kaarup er i et brev fra Krak blevet truet med en regning på 4.500 kroner.

Det skyldes, at han på sin hjemmeside kennelkaarup.dk benytter et såkaldt dybt link til sin fysiske adresse via krak.dks hjemmeside.

Det betyder, at man ved at klikke på linket kommer direkte til en Krak-side med hans adresse.

Ingen tilladelse

Men Per Kaarup har ikke indhentet en tilladelse fra Krak til at linke dybt på sin hjemmeside, og det har faldet virksomheden for brystet.

Selskabet har derefter sendt ham et trusselbrev om en kommende regning.

Da han læste brevet fra Krak, troede han, at det var en meget tidlig aprilsnar.

- Det er jo næsten umuligt at finde Kraks betingelser om dybe links, og derfor har jeg ikke i sinde at betale regningen. Informationerne om dybe links er nede på tredje niveau i Kraks informationsstruktur. Og selskabet har ellers tilbud om at linke til en ven plastret over det hele, hvilket jo også er dybe links, siger Per Kaarup.

Han er desuden uforstående overfor, at det overhovedet kan lade sig gøre at linke dybt, hvis det ikke er hensigten med siderne på krak.dk

På krak.dk er firmaets copyright-politik angivet under menupunktet ’hjælp’:

Det er heller ikke tilladt at linke til en Krak Kort-URL på din hjemmesiden (deep linking). Hvis det er ikke foreligger en skriftlig tilladelse, forbeholder Kraks Forlaf AS sig ret til at opkræve et vederlag udover abonnementsprisen for brug af Kraks kort mv., står der.

En plat forretningsmodel

- Jeg var inde og søge via Yahoo, og kunne finde så mange deeplinks til krak.dk, at selskabet kan lave en fortjeneste på 20-30 millioner kroner. Krak kan jo bare med simpel kode gøre det umuligt at linke dybt, hvis selskabet vil have, at man skal via forsiden og alle dets annoncører, forklarer Per Kaarup.

Han mener derfor, at Krak spekulerer i en forretningsmodel, hvor firmaet gemmer informationerne om dybe links, så selskabet bagefter kan opkræve regninger for folks brug af dybe links på diverse hjemmesider.

- Desuden kunne jeg godt tænke mig at spørge Krak, hvor selskabet har min hjemmeside fra. Jeg har jo ikke bedt om at være i Kraks søgekartotek, raser han.

Opkræver 15.000 kroner fra Krak

Per Kaarup har fjernet sit dybe link fra sin hjemmeside , men han har ikke i sinde at lade sagen falde.

Han har allerede blogget på blandt andet Computerworlds og DONAs hjemmesider.

- Men jeg er klar til at gå i retten, hvis det er. Og jeg vil vinde. Allerede nu agter jeg at sende Krak en regning på knap 15.000 kroner, fordi selskabet har taget kopier fra min copyright-beskyttede hjemmeside som beviser i det fremsendte brev. Men det er jo ikke sådan, at nettet skal fungere. Det er jo ren Anders And, forklarer han.

Per Kaarup fortæller, at han desuden tror, at Krak har sendt lignende breve ud til andre hjemmesideindehavere.

Men han er en af de eneste, der har reageret så voldsomt på selskabets henvendelse.

- Hvis de fortsætter denne her politik, så ender det jo med, at det går ned af bakke for selskabet, siger han.

Krak kommentarer

Direktør for kort og data i Krak, Peter Sejer Dypevåg, tror dog langtfra, at det går så galt for firmaet.

- Jeg har ingen kommentarer, men vil gerne ringe tilbage senere, når jeg har mulighed for at give dig et ordentligt svar, lyder det fra Peter Sejer Dypevåg.

Computerworld følger sagen. Læs Peter Sejer Dybevågs kommentarer senere på dagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere