Ny sikkerhedsrapport uden ny tænkning

ComputerViews: Teknologirådets rapport om it-sikkerhed på tværs af grænser er netop blevet offentliggjort. Ambitionen var, at identificere globale sikkerhedsproblemer og komme med realiserbare løsningsforslag. Resultatet er blevet meget forudsigeligt og mangler helt nytænkte løsningsforslag.

ComputerViews: I april nedsatte Teknologirådet en arbejdsgruppe, der havde til formål at identificere de it-sikkerhedsproblemer, der berører Danmark mest, men samtidig ikke kan løses nationalt.

Gruppen havde desuden fået til opgave at komme med konkrete løsningsforslag til problemstillingerne.

Tænketanken er nu færdig, og arbejdet har resulteret i seks problemstillinger, der hver har fået tilknyttet en række løsningsforslag.

Emnerne er blandt andet sårbarheder i soft- og hardware, viden om sikkerhed, offentlig fokus på sikkerhed samt politiindsatsen mod organiseret it-kriminalitet.

Målet var, at rapporten kunne levere praktisk realiserbare løsninger, der hurtigt kunne igangsættes. Indholdet bærer præg af at være en samling og opstramning af kendte løsningsmodeller og byder overhovedet ikke på nye løsningsforslag.

Samtidig er forslagene meget luftige set i lyset af målet om konkrete løsningsmodeller.

Husk sikkerhedsopdateringer

Et af løsningsforslagene til at bekæmpe sårbarheder i hardware og software lyder eksempelvis på, at man skal udvikle en model, der skal sikre, at sikkerhedsopdateringer bliver installeret på brugernes computere.

Det er imidletid en model, der har eksisteret i årevis hos centrale leverandører af eksempelvis operativsysemer og antivirus.

Et andet af de fire løsningsforslag til dette problem går på, at producenterne skal levere udstyret med den nyeste driver, hvilket naturligvis kunne være rart. Men det kan næppe kaldes for nytænkning.

Samtidig bliver det en meget svær opgave for producenterne at holde produkterne opdaterede i en verden hvor nye sikkerhedstrusler konstant dukker op.

Brugerne selv skyld i dårlig sikkerhed

Teknologirådets rapport konkluderer desuden, at brugernes uvidenhed er den væsentligste kilde til dårlig sikkerhed.

Det skal løses med en større indsats i folkeskolen, med lovgivning kaldet "forbud mod it-forurening" samt ved at nedsætte "Rådet for større it-sikkerhed", som skal være en erstatning for det sikkerhedsråd, som regeringen nedlage ved udgangen af 2004.

Igen gode ideer, der dog ikke kan betegnes som banebrydende eller bidrage til at være fundament for, at Danmark kommer helt på forkant på sikkerhedsområdet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere