DR fordobler sin kapacitet på direkte net-tv

Efter massiv kritik skruer DR op for antallet af samtidige visninger på nettet. Ændring af formater og peer-to-peer løsninger kan vise sig at blive de langtidsholdbare løsninger for mediekoncernen.

Medieordførerne på Christiansborg har besluttet at udskyde diskussionerne omkring kapaciteten på DRs net-tv, hvor ikke mere end 1.000 brugere kan kigge med samtidigt, når Maude går op og lægger sig.

Men DR har selv en plan med den tekniske begrænsning.

- Vi har diskuteret begrænsningen indgående med teknikere. Og det resultat, som vi er nået frem til ligger på 1.500-2.000 samtidige brugere. Og det er stadig streaming i den højeste kvalitet på en megabit, siger udviklingschef på nye medier i DR, Erik Henz Kjeldsen.

Han påpeger, at de ekstra brugere vil kunne sætte sig foran skærmene omtrent midten af februar.

Dårlig kvalitet kan give flere seere

Antallet af samtidige brugere kan øges endnu mere, hvis DR går på kompromis med kvaliteten.

- Der vil kunne være omkring 6.000 samtidige brugere, hvis vi lader folk se direkte net-tv i 300 kilobit. Men det er spørgsmålet, om vi vil gå så meget ned i kvalitet, siger Erik Henz Kjeldsen.

Det har tidligere været fremme i blandt andet dagbladet Politiken, at TV 2 kan streame direkte tv til 6.000 brugere, og 20.000 ved spidsbelastninger.

Men det forholder Erik Henz Kjeldsen sig dog en smule kritisk til.

- Jeg vil dog snareste kontakte TV2 for at høre, hvordan de gør, siger han.

Nye formater kan komme på tale

Erik Henz Kjeldsen oplyser, at det kun er visse udsendelser, hvor der er problemer.

Logfiler viser, at populære serier og nyhedsprogrammer skaber flaskehalse hos DR. Og det er uholdbart i længden.

- Vi ved, at der er et problem, når vi når over 1.000 brugere på visse programmer. Og derfor ser vi om andre formater kan løse problematikken, siger Erik Henz Kjeldsen.

Formatet, han blandt andet har kig på, er MPG4-H264, som DR allerede bruger til podcasts. Brugen af formatet giver dog nogle udfordringer hos DR – og hos forbrugerne.

- Vi vil gerne have en højere kvalitet ved en lavere båndbredde. Og det kan MPG4-H264 give os. Men det er et nyt format, hvilket betyder, at der er meget lidt server- og enkodningsudstyr parat. Desuden kræver formatet mere af brugernes computere, og så skal folk downloade både codec og afspillere, før de kan benytte det, forklarer Erik Henz Kjeldsen.

Måske alternative distributionsløsninger

Desuden ser DR også på mulighederne for en peer-to-peer løsning.

- På radioområdet eksperimenterer vi allerede med peer-to-peer implementeringer. Hvis vi lægger fiber direkte ind hos teleselskaberne, så har vi nogle udvidede muligheder for at streame direkte net-tv, fordi de begrænsninger vi har på nettet, slår igennem ude hos slutbrugerne, siger han.

Erik Henz Kjeldsen påpeger dog, at DR for tiden også ser på andre løsninger for at kunne sende net-tv i høj kvalitet til så mange som muligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere