Artikel top billede

Peter Naur hyldet på Københavns Universitet

Reportage:: Den danske professor Peter Naur blev hyldet på Københavns Universitet som modtager af den prestigefyldte Turing-pris. Som gengæld gav han et indblik i sit nye arbejde med den menneskelige tankegang.

Københavns Universitet: 50 års solidt arbejde i videnskabens tjeneste præsenteret på en time.

Det var, hvad den danske it-legende, professor Peter Naur, lagde op til i indledningen på sin forelæsning i en fyldt festsal på Københavns Universitet, hvor omkring 200 mennesker tirsdag var mødt op for at høre ordene fra hestens egen mule.

Man blev dog skuffet, hvis man kom for at høre om Peter Naurs bedrifter inden for datalogien og design af programmeringssprog, som han i 2005 modtog A.M Turing Prisen for.

For den danske professors interesser spænder vidt.

Menneskelig psykologi

I forelæsningen ”Computing versus Human Thinking” var hovedvægten lagt på den menneskelige psykologi, der danner grundlaget for overhovedet at beskæftige sig med it.

”Man kan ikke sammenligne centralnervesystemet med en computer,” slog den distingverede 78-årige Peter Naur fast med det samme.

Som lingvist anser han nemlig ikke datalogi som en fikseret enhed, der handler om pløje koder igennem.

Snarere betragter han datalogi som en akademisk disciplin, som han selv stod fadder til i 1966, i et konstant samspil med den måde mennesker tænker og reagerer på.

Resten af forelæsningen kom derefter til at handle om, hvordan mennesker tænker, handler og føler i sit eget naturlige neurale netværk.

100 år gammel psykologi-teori som fundament

Fra starten af forelæsningen forkastede han filosofi som bedrevidende og kognitiv psykologi som resultatløs, fordi disse discipliner ikke bunder i empiriske studier.

Derimod tog han fat på den danske lingvist Otto Jespersens strenge sproglige syntaks samt især den amerikanske psykolog Williams James’ Synapse State Theory of Mental Life fra 1890, der beskæftiger sig med den organiske mekanisme, hvorpå mennesker tænker og associerer.

”Synaps er den afgørende forskel mellem en computer og et menneske,” lød det fra Peter Naur.

Han forklarede udsagnet med, at en computer ikke bliver modelleret af egen kraft, hvorimod et menneske hele tiden automatisk påvirker og bliver påvirket af sine omgivelser.

Derefter begav han sig ud i forklaringer og illustrationer for, hvordan menneskets tanker bliver formuleret via påvirkninger ude fra samt ikke mindst hjernens organiske orkestrering af nervetråde, der til sidst associerer påvirkningerne med ens tidligere erfaringer.

Turing-prisen baner vejen

Disse tanker, teorier og teser om psykologiens væsen inspireret af hans egen sans for syntaks har Peter Naur ikke kunnet få ordlyd for i den akademiske verden.

Afslagene fra de akademiske tidsskrifter og forlag ophørte dog brat i 2005, da han modtog den prestigefyldte A.M. Turingpris, der kan sammnelignes med nobelprisen inden for datalogi.

For efter Peter Naur i sin tale ved Turingpris-overrækkelsen kom ind på den menneskelige aktivitet som grundlag for forskning i programmering, så har han fået lovning på, at hans tanker om tanker kommer på tryk i 2007.

En dansk it-legende på hjemmebane

Flere gange i løbet af forelæsningen slog Peter Naur fra sit upåklagelige engelske over i dansk for at præcisere betydninger og detaljer.

Og netop præcisering kendetegner Peter Naur, der i sit livslange arbejde for datalogi og lingvistik på blandt andet Københavns Universitet har bidraget til at bringe metode og struktur ind i computerprogrammering.

Mest kendt er han for sproget ALGOL 60, der i 30 år var en standardmåde at vise algoritmer på.

Derudover har han sammen med den amerikanske datalog John Backus lagt navn til Backus-Naur-formen, der via simple symboler bruges til at beskrive syntaksen på i de fleste programmeringsprog.

Efter forelæsningen blev Peter Naur mødt med klapsalver fra de fremmødte, hvor videnskabsminister Helge Sander (V) glimrede ved sit fravær i hyldesten af en dansk it-legende på hjemmebane.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere