Artikel top billede

Microsoft vil arkivere alle data fra et helt liv

To forskere fra Microsoft forsøger at optage og digitalisere alle menneskets sanseindtryk og bagefter gøre det muligt at fremkalde de gamle filer. Indtil videre har forsøgspersonen fået gemt 300.000 oplysninger.

Kan du huske alle de personer, som du talte med 2. marts for 10 år siden?

Nej vel.

Men det vil et forskningsprojekt fra Microsoft forsøge at gøre med op med ved at udbygge den detalje, som vi mennesker kalder hukommelse.

Projektet hedder MyLifeBits, og går ud på at lagre alle de oplevelser, som man kommer ud for i løbet af livet. Intet mindre kan gøre det.

Det skriver Scientific American i sit martsnummer.

Tre milliarder hjerteslag på lager

Ved hjælp af bærbare sensorer og et kamera har forskerne Roger Lueder og Jim Gemmell fra Microsoft i seks år søgt at gemme alle it-personligheden Gordon Bells samtaler med mennesker, de billeder han ser, de lyde han hører samt alle de hjemmesider, han besøger.

Endvidere kan sensorerne også registrere ting, som de menneskelige sanser ikke er i stand til som eksempelvis de cirka tre milliarder hjerteslag, som et menneske har i sit liv, mængden af kuldioxid i luften og iltniveauet i blodet.

Disse oplysninger bliver gemt i et digitalt og meget personligt arkiv, som ifølge de to forskere er både muligt at søge i og sikret mod udefrakommende.

Gordon Bell har indtil videre arkiveret omkring 300.000 oplysninger, som optager omtrent 150 gigabytes hukommelse.

Oplysningerne kan også deles med andre. For eksempel kan man tillade sin læge at få adgang til sine data, og derigennem kan ens læge få et detaljeret indblik i sundhedstilstanden.

Startede med den papirløse mand

Da projektet begyndte havde Gordon Bell i 1998 besluttet sig for at blive fuldstændig papirløs. Han begyndte at skanne alle sine gamle papirer, filme forelæsninger på videobånd og optage de stemmer, han hørte.

Projektet blev dog efterhånden så omfattende, at han måtte hyre en assistent til al sin dokumentation.

Det tog tre år før den sag var ordnet, men det frustrerede Gordon Bell, at han ikke kunne søge ordentligt i informationerne.

Den frustration ledte direkte til MyLifeBits-projektet, der som det første udviklede meta-databaser til de milliarder af data, som et menneske oplever i løbet af et liv.

En 62 år gammel vision

MyLifeBits-projektet er også inspireret af Vannevar Bush's 62 år gamle Memex-vision, hvor multimedier skulle kunne hentes og fremkaldes uafhængigt af hinanden via sammenhængende forbindelser.

Vannevar Bush er senere blev hyldet som ophavsmanden til idéen om hypertekst, som er en af de helt tunge grundsten for internettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance – i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere