Software-udvikler i flæsket på medielicensen

Ved at installere et lille gratis program, der lukker computerens adgang til radio- og tv-stationer, kan man omgå betingelserne for at slippe for at betale medielicens, mener dansk softwareudvikler. DR afviser blankt.

Ved at downloade programmet Licens-Blocker og installere det på computeren kan man blokere for al adgang til DR og TV2’s websider.

Det mener i hvert fald udviklerne bag programmet.

"Med programmet blokeres der for adgangen til radio og tv-udsendelser via nettet, hvormed man kan undgå at betale medielicens," siger en af udviklerne bag programmet Licens-Blogger, Thomas Reberholt.

Men den går ikke, mener DR.

Der er betalingspligt

Man kan nemlig ikke undsige sig licensen ved at installere programmet, lyder det fra DR.

Chefen for DR's direktionssekretariat og konstitueret kommunikationsdirektør, Peter Kyhl, henviser til betalingspligten, der er beskrevet i paragraf 3 stk. 2 og 3.

Den lyder:

"Betalingspligten indtræder uanset den nærmere benyttelse af apparatet, herunder hvilken kanal man i almindelighed vælger og at betalingspligten indtræder uanset distributionsformen og antenneforholdene for modtagning af radio- og tv-udsendelser."

Den forklaring godtages dog ikke umiddelbart af alle.

Advokaten Kasper Asbjørn Heine, der er advokat med speciale i medieret, mener eksempelvis ikke, at denne paragraf fortæller noget om fritagelsesmulighederne eller det modsatte.

"Paragraffen siger blot, at man skal betale, hvis man har adgang," siger han.

Fjerne tuneren

Kulturministeriet ønsker heller ikke at tage stilling til spørgsmålet, men henviser til bekendtgørelsen om licens.

Her står, at der ikke skal betales licens for apparater, når det efter retningslinier fastsat af DR Licens, tydeligt fremgår, at apparatet ikke kan modtage og gengive billedprogrammer eller -tjenester, der er udsendt til almenheden.

Og den formulering er klar, mener Peter Kyhl fra DR.

"Man kan i øjeblikket kun fritages for licens ved at få fjernet tuneren i sit fjernsyn, men det kræver et teknikerbesøg, hvor fjernsynet plomberes, så vi er sikre på, at man ikke har adgang," siger Peter Kyhl.

Han mener ikke, at man kan kontrollere en software-spærring på computeren.

Thomas Reberholts ønske om fritagelse kan således falde på, at det er umuligt for DR at kontrollere adgangen.

Fritaget eller ej?

I sin argumentation for at Licens-Blocker fritager brugeren for medielicensen henviser Thomas Reberholt til Kulturministeriets svar på spørgsmålet om blokering af tv og radio hos udbyderen stillet 16. november 2006 af kulturudvalget på vejene af Spies Information Aps.

Kulturministeriet svarede i november 2006 på spørgsmålet om, hvorvidt man kan slippe for medielicens ved at få internetudbyderen til at blokere for adgang til de websider, som giver adgang til at se eller høre udsendelserne.

I svaret lyder det, at et apparat alene er licenspligtigt, hvis det er i stand til at modtage billedprogrammer eller –tjenester, der er udsendt til alle.

Andre enheder er ikke omfattet af medielicenspligten. En blokering er således ensbetydende med fritagelse af licens, mener Thomas Reberholt .

Det er efter Kulturministeriets mening dog ikke praktisk muligt at pålægge samtlige internetudbydere at lukke for denne adgang.

Kulturministeriet siger desuden, at det vil være en administrativ umulig opgave at holde øje med samtlige internet-udbydere.

Der rejses således tvivl om, hvorvidt det er praktisk muligt at etablere en sådan spærring.

Thomas Reberholt mener dog stadig, at betingelserne opfyldes, når Licens-Blocker er installeret, og derfor har han søgt om at blive fritaget for den kontroversielle medielicens.

Der er endnu ikke kommet noget officielt svar fra DR på forespørgslen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere