Novell løfter sløret for Microsoft-Linux aftale

Novell har offentliggjort detaljer om den partnerskabsaftale virksomheden indgik med Microsoft i november 2006.

Computerworld News Service: Novell har i virksomhedens årsrapport til den amerikanske finanstilsyn udgivet redigerede versioner af de tre aftaler, som Novell og Microsoft er indgået i.

Dermed får offentligheden for første gang et kig ind i en samarbejdsaftale, som flere mener bliver afgørende for Linux’s fremtid.

Detaljerne fremgår af en såkaldt 10k-rapport, der er en udvidet årsrapport, som virksomheden er forpligtet til at indlevere, men som i år har været forsinket for Novells vedkommende på grund af en intern aktie- optionsefterforskning, som sluttede i onsdags.

Flere 100 millioner dollar

Ifølge aftalen skal Microsoft bruge hundredevis af millioner dollar på licensafgifter og marketing-udgifter i løbet af de næste fem år, inklusive 1,3 milliarder kroner til SUSE Linux Enterprise Server abonnements-certifikater.

Novell har til gengæld lovet Microsoft en procentdel af omsætningen af open source-produkter.

Linux-fortalere forventes at gennemsøge dokumenterne for tegn på, hvordan aftalen kommer til at påvirke Linux, og om noget i aftalen kan medføre ulemper for Microsoft eller Novell i forhold til udgivelsen af den kommende Version 3 af GNU General Public License (GPL).

Mange dele af Linux’s styresystem er udgivet under GPL.

Er tilliden bevaret?

Open source-fortaleren Bruce Perens siger, at han vil gennemgå aftalen for at finde ud af præcis, hvad Novell får ud af aftalen, og om der er lagt op til, at Linux-producenten skal svare på Microsofts patent-anklager.

"Jeg leder faktisk efter, om tilliden er bevaret eller ej.,” siger han.

Microsoft hævder, at Linux overtræder over 235 af virksomhedens patenter.

Det kan skabe splid i Linux-miljæet, fordi den pågældende aftale med Microsoft ikke tilbyder nogen patentbeskyttelse til Novell-brugere.

"Novell skulle træffe en beslutning, og Novells valg stod mellem at være i samme båd som resten af de gratis software-producenter eller ej,” siger Bruce Perens.

Efter en hurtig gennemlæsning mener Bruce Perens ikke, at det ser ud til, at Linux-brugere bliver fuldt beskyttede mod forfølgelse af Microsoft.

"Novell har ikke fået rettigheden til Microsofts patenter,” siger han. ”For eksempel er kontorapplikationer helt udeladt…OpenOffice.org bliver slet ikke nævnt, hvilket også gælder for WINE og Open-Xchange."

Aftalen siger dog ret tydeligt, at Novell ikke accepterer Microsofts anklager.

I sektion 3.4 stå der: "Intet i denne aftale skal fortolkes som en indrømmelse eller en anerkendelse fra nogen af parterne, om at den anden parts patenter er blevet overtrådt, godkendt eller er efterkommelige.”

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere