Danmarks første offentlige debat-wiki på vej

For første gang nogensinde sender det offentlige Danmark et udviklingsprojekt til offentlig debat på en wiki. Bag projektet står blandt andre Den Digitale Taskforce, der ikke regner med, at wiki'en vil blive misbrugt.

Den Digitale Taskforce og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen sender udviklingen af en fællesoffentlig integrationsmodel til offentlig debat på en wiki.

Det er første gang, at det offentlige Danmark benytter en web-baseret debatform som en wiki til udviklingsarbejde, og Den Digitale Taskforce forventer sig meget af denne web 2.0 løsning.

"Vi mener, at wiki'en skaber en dynamisk debatproces, hvor alle private leverandører samt offentlige myndigheder og leverandører vil have mulighed for at byde ind med deres holdninger til vores arbejde og forhåbentligt inspirere os til at lave et endnu bedre projekt," siger projektleder for den offentlige integrationsmodel, Kristian Hjort-Madsen.

Den offentlige debat åbner torsdag eftermiddag og løber frem til efteråret, hvor Den Digitale Taskforce og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen 1. november vil have udviklet den endelige version af deres fælles integrationsmodel.

"Men hvis projektet bliver en succes, så kan wiki'en i princippet fortsætte med at eksistere," lyder det optimistisk fra Kristian Hjort-Madsen.

Bedre integration i det offentlige

Wikien skal benyttes til, at diskutere udviklingen af en offentlig integrationsmodel (OIM) for Danmarks to store offentlige portaler, borger.dk og virk.dk, så myndigheder let kan koble sig op til de to websider.

"Man kan se det som en kogebog for offentlige myndigheder og deres leverandører, når de vil på borger.dk eller virk.dk med deres selvbetjeningsløsninger. Det vil eksempelvis fremgå, hvilke standarder man skal anvende, hvem man skal tale med på enten borger.dk eller virk.dk, og hvilke fælleskomponenter man kan anvende," forklarer Kristian Hjort-Madsen.

OIM skal også være med til at samle løsningerne på de to hjemmesider således, at borgere og virksomheder lettere kan skifte mellem siderne på de respektive sites.

For eksempel skal det være muligt at logge sig ind én gang og skrive sig op til en daginstitution, og derefter beregne sin skat i samme login-session.

Konstant overvågning

Den kommende wiki vil være opbygget med en informationsside, hvor leverandører, myndigheder og borgere kan læse om OIM, tekniske krav til løsningen og meget mere.

Derudover vil der være brugerdrevet del, som det blandt andet kendes fra web-leksikonet Wikipedia, hvor alle kan komme med deres input. Det dokument, der skal redigeres i vil være Den Digitale Taskforce's første udkast til OIM.

Denne brugerdrevne del tillader dog samtidigt, at alle brugere kan slette og redigere i hinandens indlæg.

"En wiki er et godt værktøj til at imødekomme en situation, hvor to konkurrenter eller to offentlige myndigheder med modstridende interesser sletter eller redigerer i hinandens indlæg, da man skal identificere sig for at ændre teksten. Dermed kan vi hele tiden se, hvem der har foretaget nogen ændringer," fortæller Kristian Hjort-Madsen.

"Jeg tror slet ikke, at administrationen bliver så tung, fordi integrationsmodellen jo er en teknisk model baseret på åbne standarder, som de fleste vel ikke kan være uenige i," lyder det fra Kristian Hjort-Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere