Nordisk tele-krig truer TDC

TDC vil tabe kampen om Norden til Telenor og TeliaSonera, hvis ikke det danske selskab snart begynder at lade kronerne rulle.

Opkøb, frasalg og fyringer. Den nordiske teleindustri gennemgår markante forandringer i krigen mellem tre store teleselskaber – Telenor, TeliaSonera og TDC.

TeliaSoneras bestyrelse netop fyret koncernchef Anders Igel, fordi der skal mere fokus på vækst og ekspansion.

Det sker, selvom selskabet for ganske nylig købte Debitel for en milliard kroner.

Som svar på det har Telenor netop købt Tele2 for 835 millioner.

Hos TDC er det derimod frasalg, der er i højsædet i øjeblikket, fordi kapitalfondene bag TDC skal afdrage gæld, og fordi TDC ønsker at fokusere mere på specielt erhverskunderne på det nordiske marked. Senest betød det et salg af tyske Talkline.

Nødvendigt med flere opkøb

Men TDC skal investere mere i opkøb, hvis den danske telemastodont ikke skal tabe kampen mod de svenske og norske modstykker, mener aktieanalytiker Rune Møller fra Jyske Bank.

"Telenor og Telia står langt stærkere i Danmark, end TDC står i Sverige og Norge. Der er ingen tvivl om, at TDC står svagest," siger Rune Møller.

Konkurrencen intensiveret

Det er specielt de seneste år, at magtkampen for alvor er spidset til på telemarkedet.

I den hjemlige mobilindustri er spillere som CBB Mobil, Telmore, Debitel og Tele2 blevet opkøbt af de tre store spillere, og dermed er markedet samlet på færre hænder.

"I og med flere og flere af de mindre og mellemstore virksomheder bliver solgt, står de tre store selskaber samlet set stærkere, end de måske nogen sinde har gjort i Norden. Deres samlede markedsandel i Norden går op," siger teleanalytiker Brian Troelsen fra IDC.

Dermed er der lagt op til en hård kamp mellem giganterne i de kommende år.

Ifølge aktieanalytiker Rune Møller ser TDC i øjeblikket noget svækket ud, fordi selskabet ikke ligesom TeliaSonera og Telenor har gang i opkøb.

"I tidernes morgen regnede jeg med, at TDC ville sælge fra uden for Norden og så købe op i Norden. Det har selskabet ikke rigtig gjort endnu, så TDC står med det dårligste udgangspunkt. En ting er, at TDC kan klare sig nogenlunde med erhvervskunderne, men skal selskabet have fat i Hr. og Fru Jensen i Sverige, skal der opkøb til," siger Rune Møller fra Jyske Bank.

TDC vil kun erhvervskunder

Sagen er dog den, at TDC med salget til kapitalfondene samtidig fik en ny strategi.

Her i Norden er det nu TDC's plan, at selskabet skal være dominerende på erhvervsmarkedet, mens man ikke har den store fidus til privatkunderne i de nordiske lande – ud over selvfølgelig dem i Danmark.

Den strategi forstår aktieanalytiker Rune Møller dog ikke.

"Jeg vil stadig mene, at TDC skal købe noget op i Sverige og Norge. Hvis de skal gøre TDC til et lækkert selskab og et salgsobjekt, er det vejen frem," siger han.

Samtidig råder han dog TDC til at tænke sig godt om, inden selskabet kaster sig ud i opkøb.

TeliaSonera og Telenor har måske nok har haft held med at indtage Danmark i en grad, som TDC ikke har kunnet give noget modsvar i Norge og Sverige.

Investeringerne i Danmark har bare været for voldsomme, mener Rune Møller.

"Det gælder om at gøre gode forretninger, og selvom Telia og Telenor i dag står stærkest, har det aldrig været nogen god investering for dem – og det tror jeg heller aldrig, at det bliver. Den fejl må TDC ikke gøre," siger Rune Møller.

Han anslår, at Telia og Telenor hver har brugt 7-10 milliarder kroner på at bygge de danske forretninger fra bunden.

Konvergens kan afgøre kampen

Brian Troelsen fra IDC har i øvrigt svært ved at se, hvordan nogen af selskaberne skal kunne vokse særligt meget i Norden uden at købe op.

"Det er svært at se de tårnhøje vækstrater i Norden. IP-telefoni er måske det område, der vokser mest, og det er jo typisk en kannibalisering af deres eksisterende forretninger," siger han.

Brian Troelsen peger på, at kampen mellem de store teleselskaber kommer til at handle om, hvem af dem, der kan levere det bedste produkt til den billigste pris.

I fremtiden vil det bedste produkt i høj grad være det, der kan tilbyde kunderne den bedste og hurtigste forbindelse til enhver tid.

"Du står godt, hvis du er i stand til at levere den samlede pakke," siger IDC-analytikeren, og peger på at koblingen mellem IP-telefoni og mobilitet er et eksempel på dette.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere