Artikel top billede

Enhedslistens it-ordfører Per Clausen har sendt videnskabsminister Helge Sander (V) på ekstra arbejde. Han vil vide, hvorfor ministeren støtter Statens IT-råd i at hemmeligholde sit arbejde.

Politiker: Så sig dog, hvad Statens IT-råd laver

Det virker besynderligt, at Statens IT-råd ikke vil fortælle offentligheden om sit arbejde, mener it-ordføreren fra Enhedslisten. Han trækker nu videnskabsministeren ind i sagen.

Videnskabsminister Helge Sander (V) skal redegøre for hvorfor arbejdet i Statens IT-råd bliver holdt hemmeligt.

Det ligger fast efter Enhedslistens it-ordfører Per Clausen har formuleret et såkaldt paragraf 20-spørgsmål til ministeren, som han er forpligtet til at svare på.

"Jeg mener, der skal være åbenhed omkring det arbejde, der sker i IT-rådet. Jeg kan ikke se nogen som helst grund til, at det skulle være hemmeligt," forklarer Per Clausen om motivationen for sit spørgsmål.

En sag for ombudsmanden

Sagen er startet efter Computerworld i fredags kunne berette om et afslag i en ansøgning om aktindsigt i mødereferaterne hos IT- og Telestyrelsen.

I rådet sidder flere af de øverst it-ansvarlige for samtlige ministerier i Danmark. Formanden er direktør Jørgen Abild Andersen fra IT- og Telestyrelsen.

Beslutningen om at holde rådets arbejde hemmeligt er blevet støttet af videnskabsminister Helge Sander, men har mødt kritik fra forvaltningsekspert Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole.

Han mener, at der er grundlag for at klage til Folketingets Ombudsmand, og det kan blive nødvendigt, hvis ikke ministerens svar er tilfredsstillende, fortæller Per Clausen:

"Hvis ministeren har flertal bag sig, så kan han blive ved med at opføre sig på den måde. Så må vi lade ombudsmanden afgøre, om det er korrekt, det han har gjort."

Ikke alt skal være hemmeligt

Han har dog forståelse for, at dele af rådets arbejde bliver holdt hemmeligt, men det bør ikke forhindre, at visse informationer bliver offentligt tilgængelige.

"Der kan selvfølgelig være nogle forretningshemmeligheder, men så må man jo skjule det. Hvorfor man skal lægge alt ind under en dyne, det forstår jeg simpelhen ikke," siger Per Clausen.

Vicedirektør Marie Munk fra IT- og Telestyrelsen afviste i fredags blankt at uddybe over for Computerworld, hvorfor offentligheden ikke må få at vide, hvad Statens IT-råd har anbefalet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere