Hele dit liv i en terabyte

Interview: Microsofts forskningsdirektør, Rick Rashid, forudser teknikker til fjernelse af fejl i software og vurderer det næste store hit.

Computerworld News Service:
"Hvilke store forandringer rammer it-verdenen i de næste par år?"

"Noget, der helt sikkert får en stor indflydelse, og som allerede er i gang, er prisen på lagring.

Vi har virkelig oplevet en stor forandring. Fra hele tiden at skulle bekymre sig om hvor meget, og hvor ofte man skal rydde op og slette ting til nu, hvor vi bare kan gemme det vi vil.

Vi er nået et næsten menneskeligt niveau.

En terabyte kan faktisk rumme alle de samtaler, du nogensinde har haft. Den kan gemme et billede taget hver eneste minut af dit liv."

"Hvad betyder det for virksomhederne?"

"Det forandrer hvordan, vi tænker på at løse problemer, og det kan ses på computervidenskaben på flere forskellige måder.

For eksempel er mange af de teknologier, vi er vant til at tænke på som "maskinlæring," meget datastyrede.

I gamle dage kunne vi tit ikke gøre ting som at oversætte maskinens sprog eller bestemte visuelle algoritmer eller bestemte former for analyse, fordi vi ikke havde data nok.

Nu ser man flere steder et skift mod maskinlæring eller statistiske teknikker.

I 1997 kunne man sikkert have lagret hele internettet på en terabyte, men nu udgør det bare én brugers harddisk."

Øget intelligens

"Hvad er den næste store ting, der kommer fra Microsoft Research?"

"Den næste store ting bliver ofte udvalgt af samfundet.

Det er det, mennesker gør og skal bruge, til det de gør, der bliver det næste hit – noget der ofte kommer bag på forskere og ingeniører.

Men en af de tendenser, vi kan se, er den øgede mængde intelligens i flere og flere enheder.

Der bliver brugt meget tid på at udvikle sensorer og sensor-netværk, hvilket har stor indflydelse på for eksempel overvågning af miljøet og aflæsning af energiforbruget.

Vi arbejder på, hvordan vi kan måle hvad, der sker i de store datacentre, så vi kan sænke nedkølingsforbruget.

Med hensyn til brugerfladeteknologi – du så offentliggørelsen af Microsoft Surface – jeg betragter det som en lillebitte smagsprøve på, hvad vi kan opnå med den teknologi.

I løbet af de næste par år vil prisen på én tomme LCD-skærm blive lavere end én tomme whiteboard, og det kommer til at have en stor indflydelse på, hvad man betragter som et aktivt medie, og hvad en overflade kan bruges til."

Flere forskere

"Hvad har du at sige til folk, der mener, at Microsoft mere er et efteraber- end et opfinderfirma?"

"Både mennesker og virksomheder kan få et omdømme, som kan være meget svært at forandre, men vi er en af de ti virksomheder i verden, der udgiver mest.

Hvis du tager til en større computer-videnskabelig konference, vil du opdage, at Microsoft Research står bag langt flere artikler end nogen anden organisation.

Vi fører faktisk inden for mange områder, og derfor har vi valgt at lade vores forskningsgruppe vokse hurtigere end resten af virksomheden.

Det betyder, at vi er vokset med 50 forskere i gennemsnit hvert år i de sidste 15 år.

Det svarer til at tilføje hele Berkleys computer-forsknings-fakultet hvert år."

"Hvad gør I for at indhente Google?"

"Søgemaskiner i dag modtager nogle få ord og giver dig så en masse artikler tilbage.

Vi forsker i, hvordan man kan specificere sit søge-spørgsmål og dermed lettere få fat i de artikler, man faktisk har brug for."

Fejl vil fortsætte

"Hvad siger du til dem, der mener, at Microsofts software er fuld af fejl? Hvorfor kan I ikke reparere jeres buffer overflow?"

"Vi kan godt finde ud af at reparere buffer overflow, og det har vi også gjort i det meste af vores software. Vi håber naturligvis, at det med tiden vil være repareret i al vores software.

Men vi kontrollerer jo ikke al den software, der bliver solgt med Microsofts systemer, og fejl vil fortsat være en sårbarhed i vores systemer.

I Vistas udstyrs-udvikler-sæt har vi udgivet et programerings-redskab, som afhjælper problemerne i langt de fleste tilfælde.

I årenes løb har vi udviklet bedre og bedre teknologi for at kunne løse specifikke problemer i meget lange koder – millioner af linjer lange.

Det er ikke kun et spørgsmål om implementering, det er også et spørgsmål om design.

Vi bliver nødt til at designe et system på en måde, der sikrer, at selve designet ikke rummer fejl, og det er faktisk meget svært."

"Hvad gør I så for at angribe disse designproblemer?"

"Vi arbejder på et sprog, der giver udvikleren mulighed for at udtrykke sig mere præcist.

Vi har udviklet noget, der hedder Spec# - det er en variation af C# - der giver udvikleren mulighed for at inkludere specifik information i programmet.

Vi arbejder også på et styresystem med nogle arkitektoniske egenskaber, der giver os mulighed for at kombinere korrekturlæsninger fra bunden til toppen, og dermed kunne sige om hele systemet og dets applikationer."

Vista er anderledes

"Nogle folk har antydet, at Vista bliver Microsofts sidste store Windows udgivelse."

"Jeg tror, jeg vil sætte den slags udtalelser i samme kategori som et citate af en antik græker: "Vi har lært alt, vi nogensinde kommer til at lære, og nu er vi færdige."

Når jeg ser på styresystemer, er der stadig meget arbejde, der skal gøres."

"Men måske bliver det næste styresystem markant anderledes?"

Vista er allerede fundamentalt anderledes end for eksempel Windows 95 eller 98.

Kommer der et styresystem, der er mere integreret i internettet, fordelt over flere maskiner, som er bedre til at udnytte nye input – computere med syn, stemme eller gestik?

Det gør der da garanteret. Hvornår vil du kalde noget "anderledes"? Det ved jeg jo ikke."

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere