Dom giver begrænset glæde blandt Linux-brugere

Den ophede open source-debat har fået ny næring efter en amerikansk domstolsafgørelse, der fastslår, at Novell ejer ophavsrettighederne til Unix-styresystemet - ikke SCO Group.

Computerworld News Service Nu har de stridende parter i den globale open source-diskussion fået mere at henholdsvis brokke sig og glæde sig over.

Virksomheden Novell har nemlig fået en amerikansk forbundsdomstols ord for, at den ejer rettighederne til styresystemet Unix.

Mange iagttagere mener, at det retslige korstog mod Linux-tilhængerne, som blandt andre bliver ført af SCO, ikke udgør nogen større trussel mod brugerne.

Men ifølge andre analytikere er der stadig farer, der lurer i horisonten. De peger på Microsofts anklager tidligere på året om, at Linux og andre open source-teknologier overtræder i alt 235 af Microsofts patenter.

Nødplan ved hånden

Jon Callas, sikkerhedschef hos virksomheden PGP, mener, at domstolsafgørelsen i Novells favør kun er en beskeden sejr for PGP, der internt bruger Red Hats Linux og Novells SUSE Linux og herudover sælger sikkerhedsværktøjer, som på serverniveau bruger en standardversion af Linux.

Da SCO sagsøgte blandt andre IBM og Novell, forberedte PGP en nødplan om at skifte til Unix-versionen FreeBSD. Men det er endnu ikke kommet så vidt, forklarer Jon Callas, der understreger, at SCO måske vælger at anke dommen:

”Det er ligesom med den sorte ridder i Monty Python, der efter at have mistet både arme og ben siger: ”Kom tilbage, så jeg kan bide dig i knæskallerne,” siger han.

Pusterum i kampen

George Weiss, analytiker ved analysehuset Gartner, er enig i, at dommen bør give Linux-brugere et pusterum. Men han minder samtidig om, at Microsoft har optrappet offensiven på patentsiden.

SCO’s direktør og koncernchef, Darl McBride, har i et brev til virksomhedens kunder og forretningspartnere forsikret dem om, at SCO fortsat vil ”afsøge mulighederne for, hvordan man kommer videre her fra.”

En analytiker ved konsulentfirmaet Enderle Group mener, at luften er løbet ud af SCO’s retslige kampagne, og at ”mange brugere ser den som en sæbeopera, men ikke en, der interesserer dem længere.”

Oversat af Pola Rojan




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere