Artikel top billede

Glædelig jul: Her er Computerworlds dagsorden 2008

2008 bliver året, hvor Computerworld vil intensivere sit redaktionelle fokus på den digitale dagsorden, som er den eneste tilbageværende vækstmotor i dansk økonomi.

Danmarks store udfordring i 2008 bliver at realisere digitaliseringens potentiale.

Vismændene varslede i deres seneste rapport, at vores eneste kilde til vækst de kommende år er den produktivitet, vi kan hente ved at arbejde smartere og bruge ny teknologi.

Det er den dagsorden, som ligger i hjertet af erhvervslivets satsning på at skabe digitale, globale organisationer, som udvider produktionskapaciteten ved at tappe verden for - ikke bare billig, men dygtig - arbejdskraft.

Det er den dagsorden, som ligger i hjertet af regeringens kvalitetsreform, som skal sikre bedre offentlig service for færre ressourcer ved hjælp af mere digitalisering.

Med andre ord – it indtager nu center stage som leverandør af Danmarks vækst og velstand.

Evnen til at udnytte it

Hvorvidt dansk økonomi går i stå, eller vi også fremover kan forvente gode tider, beror som aldrig før på vores evne til at udnytte it – til at arbejde smartere, til at udvikle smartere produkter og løsninger.

Det sker imidlertid ikke af sig selv.

Computerworld har i 2007 fokuseret på netop forudsætningerne for, at Danmark kan høste gevinsterne af informationsteknologien.

Vi skal selvfølgelig investere i mere og bedre informationsteknologi, men det leverer i sig selv ikke produktivitetsdreven vækst.

Ny teknologi hjælper kun, hvis vi også har kompetencerne til at bruge teknologien optimalt. Ellers står vi blot med nye, dyre maskiner.

Eksemplet A.P. Møller – Mærsk

Krisen i A.P. Møller – Mærsk fremstår som et skrækeksempel på, hvad manglende digitale kompetencer og mislykket digitalisering kan føre til.

Computerworld afdækkede i en artikelserie problemerne, som endte med koncernchef Jess Søderbergs exit og den måske mest dramatiske ledelsesudrensning i dansk erhvervshistorie.

Vi har samlet artiklerne på cw.dk under temaet It-arven hos A.P. Møller

Det er desværre ikke usædvanligt, at it-indsigten mangler hos topbeslutningstagerne.

Rambøll Managements årlige "IT i praksis" viser, at ni ud af ti topledere i dansk erhvervsliv mangler tilstrækkelig forståelse for it til at indgå i virksomhedens innovationsprocesser på en meningsfuld måde.

Det illustrerer omfanget af det digitale kompetenceunderskud, som vi skal lukke, hvis it skal levere den produktivitetsvækst til Danmark, alle håber på.

Executive Live

Som et værktøj til fordybelse lancerede Computerworld i 2007 et nyt redaktionelt produkt – Executive Live – hvor en it-leder fra en større dansk virksomhed hver måned redegør for sin it-strategi i et web-interview.

Et panel af eksperter blogger om styrker og svagheder i strategien, og læserne er selvfølgelig inviteret med til at debattere perspektiverne.

Vi har således stræbt efter at skabe et læringsrum for digitale ledere – et kompetenceskabende initiativ.

Executive Live er i øvrigt blevet til i samarbejde med IBM, som er en af de it-leverandører, der agerer på nødvendigheden af at supplere salget med at uddanne kunden – educate the customer - i at bruge produkterne.

Digitale kompetencer

Hele it-branchen bør prioritere samme tænkning, hvis Danmarks behov for digitalisering skal konverteres til vækst.

Den manglende indsigt i, hvad it kan bruges til, begrænser sig på ingen måde til toplederne.

Ifølge Teknologisk Institut mangler 38 procent af danskerne i dag tidsvarende it-færdigheder, og antallet vil stige stærkt i de kommende år, fordi flere og flere arbejdsopgaver bliver mere og mere digitaliserede.

Computerworld lancerede derfor tidligere i år en artikelserie om behovet for "digitale kompetencer," som kulminerede med, at undervisningsminister Bertel Haarder i august på årsmødet for CIO Innovation Forum – Danmarks digitale tænketank – varslede en kortlægning af de danske folkeskoleelevers digitale kompetencer.

Det er et første og nødvendigt skridt for at løfte danskernes digitale kompetencer, men det kan selvsagt ikke stå alene.

Der er behov for en bred indsats, så danskerne dels kan bruge it kompetent, dels kan skabe med it – som er det stærkeste innovationsværktøj, vi overhovedet råder over.

It-branchen risikerer selv at blive ramt af manglende digitale kompetencer – fordi der ikke er arbejdskraft nok til at håndtere kundernes behov – hvilket i sig selv kan stække digitaliseringen af Danmark.

Rekrutteringskrise

Computerworld har i løbet af efteråret kortlagt "rekrutteringskrisen," som efterlader tomme stole over alt i It-Danmark.

Problemerne har vist sig at være mangfoldige. It-branchen formår ikke at tale et sprog, som tiltrækker kvinder og unge, der vender it-jobbene ryggen.

It-branchens ledere har heller ikke styr på den HR-indsats og ledelsesform, der skal til for at fastholde dagens moderne medarbejder.

Der er med andre ord behov for en omkalfatrende modernisering af ledelseskompetencerne og kommunikationen om it.

De tider er forbi, hvor fascinationen af ny informationsteknologi var nok til at tiltrække medarbejdere.

Bedste arbejdsplads

For at få rollemodeller frem og formidle best practice inden for ledelse i it-branchen tog Computerworld i 2007 initiativ til at skabe konkurrencen "IT-Branchens bedste arbejdspladser 2007" sammen med IT-Branchen og Great Place to Work Institute i Danmark.

Resultatet blev en liste på 15 inspirerende it-virksomheder, der forstår at skabe resultater gennem glade medarbejdere. Microsoft blev nr. 1.

Desværre er de mange tiltag næppe tilstrækkelige til at sikre maksimal udnyttelse af it samfundsøkonomisk, så længe Danmarks politiske lederskab mangler det nødvendige fokus på og forståelse for it.

Anonyme politikere

Computerworld konstaterede i oktober via en opinionsundersøgelse gennemført af Userneeds, at 19 ud af 20 danskere ikke kan sætte navn på en eneste af Folketingets it-politiske ordførere.

Ikke underligt, da de fleste er unge, ukendte og uprøvede som politikere.

Når de it-politiske ordførere er lavt prioriterede, skyldes det, at it i dag – fantastisk nok på et tidspunkt, hvor informationsteknologien som aldrig før er altafgørende for dansk vækst og velfærd – fremstår som en tabersag på Christiansborg.

Ifølge skatteminister Kristian Jensen – en af de få ministre med digital indsigt – bringer it koldsved frem på politikernes pander.

Regeringsgrundlag

It optræder tilsvarende marginaliseret i det nye regeringsgrundlag. Hvor regeringen i 2002 brugte et helt kapitel på at beskrive, hvordan Danmark skal være en af verdens førende it-nationer, så er it dårlig nok omtalt i regeringsgrundlaget fra 2007 – selv om forudsætningerne for at it kan bidrage som samfundsøkonomisk vækstkilde langt fra er på plads.

På Computerworld vil vi i 2008 intensivere vores redaktionelle fokus på den digitale dagsorden, som nu reelt handler om den eneste tilbageværende vækstmotor i dansk økonomi.

Det ville være trist og ubærligt, hvis landets erhvervsledere og politiske ledere først indser det, når væksten er tabt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere