Artikel top billede

Direktør for IT-Branchen, Jakob Lyngsø, mener ikke, at danske it-virksomheder bør ophøre samarbejdet med Indien på grund af højere indiske lønninger.

Indien under pres som outsourcingens højborg

På grund af lønnen og inflationen kan Indien miste mange outsourcing-kunder i de kommende år. Danske virksomheder bør dog ikke ryste i bukserne, beroliger IT-Branchen.

Styrket valuta, højere lønninger og øgede huslejer kan i 2008 stikke en kæp i hjulet for Indiens indtil videre dominerende status som outsourcing-destination med en andel på 28 procent af verdens it-outsourcings-aftaler.

Allerede i år har krisen kradset i Indiens outsourcing-industri, som har været blandt de værste på aktie-markedet i 2007.

Samlet set er Indiens outsourcing-industris aktiekurs 47 procent under MSCI India, som groft sagt svarer til gennemsnittet af hele Indiens internationale aktiekurs.

Analysehuset Gartner vurderer, at lønningerne i gennemsnit stiger 14,5 procent om året, hvilket næsten er dobbelt så meget som i Filippinerne og Kina.

Samtidigt bliver den indiske møntfod, rupeen, stærkere overfor dollaren, hvilket får store internationale it-virksomheder til at tænke i alternative løsninger og lande. Indiske outsourcing-virksomheder modtager oftest betaling i dollar, mens udgifterne bliver betalt i rupees.

Misforholdet mellem valutaerne får indiske virksomheder til at søge endnu billigere arbejdskraft – i nogle tilfælde helt uden for ingeniør-fagene, og branchen mister samtidigt 20 til 25 procent af arbejdskraften.

Det skriver Financial Times.

Langsigtet strategi er nødvendig

Flere analytikere peger på, at Indien bør udforme en langsigtet strategi, hvis landet ikke skal miste sin store andel af outsourcing-opgaver til lande som Brasilien, Kina og Vietnam.

"Indien er stadig meget appellerende at placere sine opgaver i af flere årsager, men problemerne vil få folk til at tænke sig om, som eksempelvis om en virksomhed skal undersøge andre steder at placere sine outsourcing-opgaver – måske ikke som et fuldbyrdet skrifte, men som et alternativ til Indien," forklarer Gartners vice-præsident Ian Marriott til Financial Times.

Han påpeger dog, at de små og mellemstore virksomheders meget specialiserede opgaver kan være svære at outsource til hvem som helst, fordi eksempelvis et indisk selskab vil have opbygget en vis form for viden om det konkrete produkt.

Ingen betydning for Danmark

Danske it-firmaer bør derfor ifølge direktør i brancheforeningen IT-Branchen Jakob Lyngsø heller ikke begynde at kigge desperat efter nye outsourcings-lande.

"Danske it-virksomheder har outsourcet til Indien i mange, mange år, og derigennem har de fået en specifik viden om vores produkter. Sammenholdt med landets høje uddannelsesniveau er det derfor stadig et meget interessant land, selvom prisforskellen på arbejdskraft ikke er så stor mere," siger han til Computerworld.

Han oplyser, at da danske virksomheder begyndte at outsource til Indien lå arbejdsprisen på en tiendedel af den danske, men det er i mellemtiden blevet "betydeligt mindre."

Kina kan være fremtidens land

Jakob Lyngsø peger samtidigt på Kina som fremtidens land at outsource til.

"Indien uddanner 100.000 it-folk om året, hvorimod Kina uddanner 250.000. Samtidigt outsourcer Indien nogle af sine opgaver til Kina, fordi lønningerne ligger på det halve. For danske it-virksomheder er Kina et meget spændende land," siger Jakob Lyngsø.
Han peger også på lande som Pakistan og Bangladesh, der kunne være interessante for danske virksomheder på grund af de engelsk-orienterede it-uddannelser.

"Selvom den politiske situation i Pakistan er ekstrem anspændt med mordet på Benazir Bhutto og fattigdommen i Bangladesh er høj, så har jeg aldrig hørt om, at de problemstillinger skulle være forhindringer for outsourcing-opgaver til de to lande," lyder det fra Jakob Lyngsø.

Samhandlen bliver vigtig

Han påpeger, at Asien ikke bare skal ses som lande, danske it-virksomheder kan outsource til, men i lige så høj grad som potentielle markeder.

"Lande som Indien, Pakistan og Kina er jo gigantiske markeder i takt med, at deres levestandarder stiger. Derfor har vi med vores tilstedeværelse en chance for at sælge vores produkter til asiatiske kunder. Det er et perspektiv, man ikke skal glemme," slutter Jakob Lyngsø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere