Artikel top billede

Leder: Hvordan løser vi image-krisen i it-branchen?

Computerworld mener: It-branchens ledere bliver nødt til at vågne op til en erkendelse om, at resten af verden – især den unge del af den – ikke ser it som Guds gave til menneskeheden.

Computerworld mener: Danmarks it-virksomheder risikerer at tabe kampen om morgendagens talenter.

De unge vælger nu ikke bare it-uddannelserne fra som studier.

De vælger også it-branchens flagskibe fra som arbejdspladser.

IBM, Nokia og TDC er blandt de it-virksomheder, der er rutsjet ned ad årets liste over de 50 bedste arbejdsgiver-brands blandt de unge forretningsorienterede og økonomistuderende.

Blandt de unge på it-uddannelserne, de naturvidenskabelige uddannelser og ingeniør-uddannelserne er billedet endnu værre.

Alt sammen ifølge den årlige Universum-undersøgelse, som tester holdningerne blandt 6.700 studerende.

De unges nedadvendte tommelfinger er
et dårligt varsel for it-virksomhederne, hvilket både eksperter og it-ledere bekræfter.

Alle brancher kæmper i dag om medarbejderne.

De virksomheder, der formår at gøre sig selv mest synlige og profilere sig stærkt ved hjælp af branding-strategier, er blandt vinderne, når det handler om at tiltrække morgendagens talenter.

Burde ligge i top

Som kommunikationschef Marie-Louise Arnfast fra IBM siger det, så burde it-branchen naturligt ligge i top, når det gælder de unges præferencer for job – fordi it-virksomhederne har så meget at tilbyde de unge.

Når it-virksomhederne alligevel taber talentpoint til virksomheder fra andre brancher, så må det følgelig skyldes, at it-virksomhederne ikke formår at nå de unge med det gode budskab.

Hvad er problemet?

Vi kan fremhæve to meget væsentlige forhold.

For det første viser Universums undersøgelse, at det, de unge lægger størst vægt på i forbindelse med en virksomhed, de ser på som mulig arbejdsplads, er ledelsen.

Virksomheder med synlige, inspirerende, troværdige topledere vinder de unges gunst. De unge vil – forståeligt nok – ser sig om efter...fortsættes

... ledere, de ønsker at følge. Naturligt nok.

Desværre kan det være vanskeligt at få øje på mange andre markante it-ledere end Jørgen Bardenfleth hos Microsoft, som to år i træk er blevet kåret som Danmarks bedste arbejdsplads.

Lederne af langt de fleste it-virksomheder i Danmark er anonyme.

Spørg de unge om hvem der er topchef for HP, Dell og NNIT i Danmark. Og spørg så, hvad virksomhederne står for.

For det andet er it-branchens forsøg på at profilere sig over for de unge en spagfærdig sag, sammenlignet med hvad for eksempel forsvaret, søfarten og ingeniørerne har mønstret.

Det danske forsvar har alle de talenter i rekrutteringsrummet, man ønsker sig.

Midlet har været en veleksekveret PR-satsning, som profilerer meningen med og potentialet i en uddannelse som soldat.

Det tiltag har it-branchen ikke matchet.

Ikke original ide

Trods en kollektiv omsætning på omkring 240 milliarder kroner har branchen i det store hele magtet at mønstret it-natten – en kampagne, som en af landets mest rutinerede studiechefer – Jakob Lange på Københavns Universitet – kalder en “god, men langt fra original ide”.

Hvorfor kan den private it-branche ikke matche det offentlige forsvars indsats på kommunikation?

Hvis it-virksomhederne i Danmark skal begå sig i konkurrencen om fremtidens medarbejdere, skal der helt andre instrumenter i brug – og budgetter.

Først og fremmest bliver branchens ledere nødt til at vågne op til en erkendelse om, at resten af verden – især den unge del af den – ikke ser it som Guds gave til menneskeheden.

Alt det spændende og de mange muligheder i it-virksomhederne er skjult bag manglende kommunikation.

Når den erkendelse bundfælder sig (og husk, at kunden altid har ret), så bliver it-branchen nødt til at mobilisere de nødvendige ressourcer til at gøre en forskel.

Det handler i øvrigt ikke bare om synlighed, det handler i lige så høj grad om at udvikle ord, begreber og billeder for hvad det vil sige at læse it og være en it-professionel, det handler om at identificere rollemodeller fra it-branchen, som inspirerer de unge.

Image-indsatsen bør ikke overlades til den enkelte virksomhed selv.

Andre professioner har fundet sammen om at gøre summen større end de enkelte dele.

Hvordan i al verden skal vi forklare med nogen som helst troværdighed i behold, at it-branchen ikke kan finde ud af at gøre det samme?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere