Artikel top billede

En funktion, der adskiller ONE fra de øvrige konkurrenter i segmentet er, at tastaturet kan afmonteres, hvilket forvandler maskinen til en tablet-pc. (Foto: Elonex)

Nu kan du få en Linux-bærbar til under en tusse

En ny subnotebook til lavpris er ved at se dagens lys, og denne gang er prisen presset ned under 1.000 kroner. Det får dog næppe den store betydning, for danskerne betaler gerne mere, siger to eksperter.

En ny laptop til 983 kroner. Det lyder som et af de tilbud, man kan finde i en spammail. Men det er den prisseddel, som det engelske firma Elonex angivelig vil sætte på deres kommende Linux-baserede subnotebook.

Den lille computer er blevet døbt ONE, og den skulle allerede være klar på butikshylderne i løbet af en måneds tid.

Endnu en gang ser det således ud til, at bunden bliver slået ud af notebook-markedet, skriver avisen The Times.

Tendensen siger lavere priser

Den bærbare fra Elonex er en del af den tendens, vi er inde i i øjeblikket, hvor de bærbare computere bliver billigere og billigere.

Elektronikgiganten Asus frigav deres Eee PC i Taiwan før jul, og den model forventes til Danmark i løbet af april. Her bliver prislappen omkring 2.500 kroner.

Et andet eksempel på de nedadgående priser kan findes hos den danske pc-producent Zepto, hvis billigste bærbare computer kan erhverves for lige under 3.000 kroner.

Discount-maskinerne, nu med ONE i spidsen, forventes dog ikke at revolutionere pc-markedet.

"Jeg tror ikke, disse maskiner vil tage markedet fra andre bærbare," siger analytiker Anders Elbak fra it-analysehuset IDC Nordic.

"Vi forventer ikke, der bliver tale om et kæmpe volume-marked, men markedet skal nok være der, og den kan da også være med til at presse priserne på bærbare en anelse," lyder hans vurdering af de billige, ultramobile pc'er.

Selektive kunder

Denne opfattelse deles af en repræsentant fra elektronikbranchen.

"Danskerne er meget selektive, når det gælder indkøb af maskineri, og de er villige til at betale for varen. Vi har flere billige modeller, som forbrugerne kan vælge mellem, men det er ikke dem, der sælger," har salgsdirektør i Fona, Kim Lauritsen tidligere udtalt til Computerworld.

"Det siger alle markedsstatistikker, og det falder godt i tråd med vores egne erfaringer, som siger, at danskerne betaler 6.000 kroner eller mere for en bærbar," oplyste han.

Det var den svenske pc-producent Medison, der for alvor tog hul på priskrigen sidste sommer, men firmaet har endnu ikke formået at levere de lovede maskiner.

Af med tastaturet

En funktion, der adskiller ONE fra Asus Eee PC og de øvrige konkurrenter i segmentet, er, at tastaturet kan afmonteres, hvilket gør ONE til en tablet-pc.

Brugermulighederne er dog begrænsede, da syv-tommer skærmen ikke er trykfølsom.

Personlige filer kan gemmes på maskinens én gigabyte hukommelse, og med indbygget Wi-Fi-teknologi gives brugeren adgang til netværket samt internet-forbindelsen. Maskinen er ikke forsynet med optisk drev.

Elonex har planlagt at sende en storebror på gaden. Den vil koste omkring 250 kroner mere, og vil være forsynet med dobbelt så meget hukommelse samt Bluetooth.

Den software, der bliver præinstalleret på maskinen, er open source. ONE forsynes blandt andet med styresystem, messenger, tekstbehandlings- og fotoredigeringsprogram samt medieafspiller.

Computeren fremvises ved en undervisningsmesse i Birmingham 28 februar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere