Artikel top billede

It-direktør: Offentlig SOA kan tage livet af it-branchen

Det offentlige kan ændre markedsvilkårene dramatisk ved hjælp af SOA. Med specialiserede services kan myndigheder blive selvforsynede og konkurrrere med it-branchen, siger it-direktør.

Service Orienteret Arkitektur (SOA) giver mulighed for at systemer kan stille spørgsmål til hinanden og få svar på forespørgslen.

Og det giver en række meget interessante samfundsmæssige konsekvenser, hvor forskellige offentlige instanser kan udbyde services til resten af markedet.

Det mener Per Tejs Knudsen, der er administrerende direktør hos software-virksomheden cBrain.

SOA giver nemlig mulighed for at stille services til rådighed for andre systemer. Og på den måde kan der opstå en form for konkurrence, hvor myndigheder og virksomheder konkurrerer indbyrdes om at tilbyde oplysninger til den laveste pris, fortæller direktøren.

Ifølge direktøren handler SOA om evnen til at genbruge software ved at sætte komponenter sammen, og om evnen til at genbruge services på tværs af systemkomplekser i såkaldte løstkoblede systemer.

"Lige nu kommer der en meget spændende markedssituation. For nu begynder folk at udbyde services. Og her vil den bedste vinde. Og det er det, jeg håber vil ske i den offentlige sektor," siger Per Tejs Knudsen.

Perspektivet er et effektiviseret marked, hvor en udbyder specialiserer sig i enkelte opgaver. Som eksempel bruger Per Tejs Knudsen CPR-registeret, der ville kunne udøve betydelig konkurrence, hvis de besluttede at udbyde gratis opslag i deres database.

"Hvis alle besluttede sig for at trække på dem, så behøvede vi jo i virkeligheden ikke adresseregistre overhovedet. I dag har vi jo De Gule Sider, Krak og alle mulige andre, der levere den samme service," siger Per Tejs Knudsen.

Offentlig myndigheder på markedsvilkår

Men de tilpassede services gennem SOA giver ikke kun mulighed for helt nye konkurrenceforhold. Det giver samtidig offentlige myndigheder mulighed for at udbyde specialiserede services til andre. Og det kan oven i købet kan give indtægter.

Eksempelvis mener direktøren, at en kommune med en god ide til styring af dagsinstitutionspladser kan sælge applikationen som en service til andre kommuner, som vil betale penge for den udbudte service.

"Det giver en meget skæg konkurrencesituation, fordi kommuner der har fået en god ide kan investere i deres ide, som kan markedsføres og sælges. Og det kan jo give en meget sjov konkurrencesituation," siger Per Tejs Knudsen.

Han mener, at muligheder som denne, vil resultere i diskussioner i den offentlige sektor.

Spørgsmålet bliver ifølge direktøren, om udviklingen af services skal styres centralt, eller om der skal være mulighed udvikle nye services lokalt, som kan udbydes på markedsvilkår.

"Denne her teknologi er til rådighed. Fordi vi pludselig har en standardiseret måde at kommunikere med hinanden på, kan vi få en markedssituation, hvor det enkelte it-system beslutter sig for, hvilken service det vil bruge," siger Per Tejs Knudsen.

Ifølge direktøren er det nemlig ikke umuligt at få systemet til automatisk at afsøge markedet for en bestemt service og vælge den billigste der er til rådighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere