Artikel top billede

Tidligere PET-Chef: Hoteller dur ikke til overvågning

Logningsbekendtgørelsen betyder, at hotelejere har ansvaret for at overvåge deres kunder. Ifølge en tidligere PET-chef svarer det til, at man sætter en smed til at udføre hjernekirurgi.

De danske hoteller og restaurationer kan ikke løfte det ansvar, som logningsbekendtgørelsen har pålagt dem.

Det mener hotel- og restaurationsbranchen og den tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

"Når man pålægger hotelejere ansvaret for en så omfattende overvågnings-opgave, svarer det til at lade en smed udfører hjernekirurgi. Som udgangspunkt har de hverken kompetencerne eller det fornødne materiel," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Vi er ikke teleteknikere

Søren Dalby Bruun er it-chef hos Arp-Hansen Hotel Group, der ejer ni hoteller i hovedstadsområdet.

Han er en af de mange ansatte i hotel- og restaurationsbranchen, der gennem det seneste halve år har kæmpet for at komme til at leve op til lovgivningens krav.

"I øjeblikket kan vi endnu ikke leve op til alle kravene i logningsbekendtgørelsen, selv om vi har brugt omkring en halv million kroner på at opgradere vores internet- og telefonsystem," siger Søren Dalby Bruun.

Selv om Arp-Hansen Hotel Group håber, at de inden længe vil leve op til de formelle krav i lovgivningen, frygter Søren Dalby Bruun, at de i praksis ikke vil kunne løse opgaven tilfredsstillende, hvis PET en dag står og banker på hotelkædens dør.

"Vi udlejer hotelværelser, og det er vi rigtigt gode til. Men vi er hverken teleteknikere eller efterretningsagenter. Hvis myndighederne en dag møder op med en dommerkendelse i hånden og vil have adgang til vores data, frygter jeg ganske enkelt, at vi ikke har gjort det godt nok", siger Søren Dalby Bruun.

Han mener heller ikke, at det i efterretningstjenestens interesse, hvis de skal ud og samarbejde med hotellerne.

"Det kan ikke være tilfredsstillende for PET at skulle ud og samarbejde med nogle amatører som os."

Nytteløs signalpolitik

It-chef Søren Dalby Bruun fra Arp-Hansen Hotel Group bakkes op af sin brancheorganisation, Horesta.

"Det helt store problem med denne lovgivning er jo, at man giver civile et ansvar, som normalt varetages af myndighederne, og konsekvensen af det kan meget vel være, at opgaven ikke bliver løst godt nok," siger Jens Zimmer Christensen, der er talsmand og bestyrelsesmedlem i Horesta.

Venstres retsordfører Kim Andersen (V) deler ikke hotelejernes bekymringer.

Han mener, at hotel og restaurationsejerne bør udlicitere opgaven, hvis de frygter, at de ikke kan løfte den.

"Hotellerne og restaurationer har i forvejen bevæget sig udenfor deres kerneforretning ved at tilbyde internet og telefoni. Hvis de har den ekspertise, der skal til for at tilbyde ydelsen, så må de også kunne finde den ekspertise, der er nødvendig for at leve op til lovens krav," siger Kim Andersen (V).

Begrænsede konsekvenser

Ifølge logningsbekendtgørelsen er det kun internet og telefoni udbudt i kommercielt øjemed, der skal logges.

Derfor skal eksempelvis biblioteker, læreanstalter og mindre boligforeninger ikke logge deres internet.

De mange undtagelser betyder ifølge den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, at lovgivningen i forvejen er så ineffektiv, at han ikke mener, at der er større grund til at frygte for kvaliteten af efterretningsarbejdet, selvom man giver hotelejere ansvaret for at overvåge potentielle terrorister og kriminelle.

"Logningsbekendtgørelsen er udtryk for nyttesløs signalpolitik, og derfor har det næppe nogle større betydning, hvem det er som har ansvaret. Hullerne er så store, og undtagelserne er så mange, at lovgivningen næppe har andre konsekvenser end, at vores retssikkerhed bliver krænket og en række virksomheder bliver pålagt nogle store udgifter," siger den tidligere PET-chef.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken PET eller Justitsministeriet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere