Artikel top billede

Hjort holder møde om hemmelige jobkarteller

Claus Hjort Frederiksen kan være på vej med et bredt politisk forlig mod hemmelige jobkarteller. I hvert fald har han indkaldt flere arbejdsmarkedsordførere til møde her til morgen.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har indkaldt flere partiers arbejdsmarkedsordførere til at drøfte hemmelige jobkarteller.

Det skete på et møde, der begyndte onsdag morgen, oplyser Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov.

Ordføreren har to krav til ministeren, hvis Socialdemokratiet skal med i en bred aftale.

"At der bliver tale om samme regler for lønmodtagere som for funktionærer og at der indføres en solnedgangsklausul på nogle få måneder for allerede eksisterende aftaler," siger han.

Ordføreren vil dermed have ministeren til at opgive al snak om at hemmelige jobkarteller ifølge grundlovens regler om ekspropriation skal fredes i fem år.

En oplysninger beskæftigelsesministeren ifølge et notat har fået fra Justitsministeriet.

Men juraprofessor Claus Haagen Jensen fra Ålborg Universitet har fejet vurderingen af bordet.

"Grebet ud af den blå luft," har han kaldt vurderingen.

EL også med til møde

Efter kritikken af lovforslaget fra ministeren, der i forvejen havde opbakning fra Dansk Folkeparti, blev både justitsminister Lene Espersen (K) og Claus Hjort Frederiksen kaldt i samråd.

Samrådet er programsat til næste uge, men nu kan ministeren altså være på vej mod et bredere forlig, hvis altså parterne kan finde en fælles løsning idag.

Også arbejdsmarkedsordfører Line Barfod fra Enhedslisten er blevet inviteret til mødet, oplyser hendes sekretær.

Samråd med Espersen

Det var de Radikale, der indkaldte til samråd, blandt andet efter Advokatrådet havde kaldt det nuværende lovforslag for "uklar og retsikkerhedsmæssig uforsvarlig."

I et notat fra advokatfirmaet Kromann Reumert konkluderes det desuden, at medarbejdere næppe vil modtage nogen kompensation, for at være underlagt aftalerne.

Sagen har været mange år undervejs, idet Claus Hjort Frederiksen første gang sagde han vil de hemmelige aftaler til livs i 2004.

Siden har han fremsat et lovforslag, som Dansk Folkeparti hev tæppe væk under.

Han er også blevet afsløret i at have hemmelige jobkartel-aftale i sit eget ministerium.

I det sidste halve år har han dog ikke siddet med sagen alene.

Økonomi og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) har også måtte tage stilling til sagen.

Han vurderede, at hemmelige jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven, hvilket står i konstrast til Lene Espersens Justitsministerium, der mener, at aftalerne er beskyttet af grundloven i fem år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere