Artikel top billede

Kunderne sætter outsourcing-leverandører på prøve

En mega-aftale er på mere end en milliard dollars. Og dem bliver der færre af. Tendensen går i retning af at bruge flere forskellige outsourcing-leverandører.

Computerworld News Service: Idet tendensen fortsætter imod brug af flere forskellige outsourcing-leverandører, er antallet af rapporterede mega-aftaler med blot en enkelt leverandør faldet, ifølge Gartner.

En mega-aftale karakteriseres ved at være en aftale på over en milliard dollars. I 2007 kom 10 mega-outsourcingaftaler i stand, hvilket er en nedgang fra 12 i 2006.

"Nedgangen i rapporterede outsourcing-kontrakter kan delvist forklares, ved at outsouring nu er blevet hverdagskost for mange virksomheder," udtaler Kurt Potter, research director hos Gartner.

"Der foregår flere outsourcing-aktiviteter, men der rapporteres i gennemsnit færre aftaler, og dette skaber det falske indtryk, at outsourcing er for nedadgående."

I forhold til den samlede værdi af kontrakterne (total contract value, TCV) for de 10 mega-aftaler i 2007 var de samlet set 56,7 milliarder kroner værd, hvilket er det laveste rapporterede niveau i de sidste otte år, hvor det, der kommer tættest på, er niveauet i 2001 på 95,8 milliarder kroner.

Historiske bånd

Den gennemsnitlige kontraktværdi (average contract value, ACV) af mega-aftalerne fortsatte også med at falde, og gik fra et gennemsnit på 12,3 milliarder kroner i 2006 til 5,7 milliarder kroner i 2007.

"Mens yderligere erosion i den samlede kontraktværdi muligvis er drevet af den uafvendelige tendens imod global levering og industrialisering af it-tjenester, idet mange ledende organisationer bevæger sig ind i deres anden eller tredje generation af it-outsourcing, så er de måske alligevel på udkig efter at udvide deres aftaler til at indbefatte en bredere anvendelse eller andre forretningsområder," udtaler Potter.

"Selv om disse muligheder sandsynligvis vil udvikle sig fra en enkelt leverandør til et engagement med adskillige leverandører, så kan der i visse tilfælde være historiske bånd mellem leverandør og modtager, der bibeholder potentialet for mega-aftaler."

Ud af den samlede kontraktværdi af alle outsourcing-aftaler i 2007, repræsenterer mega-aftaler ifølge Gartner 39,4 procent, og kun 6,8 procent af det samlede antal kontrakter i 2007, hvilket er en nedgang fra 7,4 procent i 2006.

Leverandører på prøve

Selv om aftaler med en kontraktværdi på under 236 millioner kroner fortsatte med at stige i antal og nåede op på 39,5 procent af det samlede antal af kontrakter, så repræsenterede de kun 3,3 procent af samlede kontraktværdi for 2007.

"Mange leverandører forfølger strategier med mindre kontrakter som en konsekvens af nye markedsrealiteter, ny konkurrence, og naturlige markedsbevægelser imod kommercialisering, hvilket reducerer pris per enhed. Disse strategier tager ofte form af brug af mindre kontrakter fra større klienter, eller større kontrakter fra mindre virksomheder," forklarer Potter.

"Mange klienter ønsker at afprøve leverandørers kontraktpraksisser, -evner, og -kulturer, før de underskriver store kontrakter, eller organisationer bruger mindre doser af outsourcing for at udskyde større outsourcing-eventyr.

Mange leverandører tvinges til at gå efter større kontrakter for at imødekomme vækstforventninger. På trods af dette pres burde leverandører fortsætte med at evaluere forskellige strategier eller i det mindste imødekomme markedsintroducerende og produkt-portefølje-strategier for mindre klienter."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere