Artikel top billede

"Det er godt, at der er nogen, der tjekker, at landets digitale infrastruktur ikke pludselig er ved at blive kuppet," siger Mads Thimmer, dotDK. Foto: Morten Fauerby

Afilias betaler gildet for dotDK

Interview: dotDK, der står til at overtage administrationen af de danske domæner, er finansieret af irske Afilias. "Men vi er ikke i Afilias' vold," understreger Mads Thimmer, en af foreningens stiftere.

Non-profit foreningen dotDK ser ud til at være millimeter fra at løbe med retten til at administrere dk-domænerne.

De danske domæner skal administreres af en forening, men dotDK har i modsætning til den nuværende administrator valgt at overlade den tekniske del af driften til et kommercielt firma.

Samarbejdet med irske Afilias giver panderynker hos Forbrugerrådet, der frygter, at det tætte samarbejde kan føre til højere priser for forbrugerne.

Men hvor tæt er dotDK's samarbejde med Afilias?

”Vores samarbejde med Afilias er tæt. Meget tæt,” siger Mads Thimmer, der er medstifter af dotDK.

I vil ikke hæve priserne, men hvad vil I gøre, hvis Afilias vælger at skrue deres priser i vejret?

”Afilias ser en god forretning på baggrund af de nuværende priser og er helt inforstået med, at priserne ikke skal stige. Derfor tror jeg ikke, at det er et realistisk scenario. Men hvis Afilias vælger at skrue prisen op, kan vi vælge at udskifte dem. De har ikke monopol på den tekniske løsning. DotDK er ikke i Afilias' vold, og vi kan udskifte dem, hvis vi vil,” siger Mads Thimmer

Der er nogle meget store økonomiske udgifter forbundet med at vinde udbuddet. Er det noget, Afilias finansierer?

"Ja, det gør de. Alle omkostningerne er båret af Afilias. Som frivillige stiftere af foreningen har vi jo ingen penge. Det vil jo være galimatias at forestille sig, at jeg som privatperson kan byde ind uden opbakning fra en professionel partner," siger Mads Thimmer.

Udgifter i millionklasen

Det er ikke små-penge, Afilias investerer i tilbuddet. Vinderen af udbuddet skal ifølge udbudsmaterialet betale, for de omkostninger, der er forbundet med udbudsrunden.

Computerworld erfarer, at IT- og Telestyrelsen opkræver 5,5 millioner kroner fra dotDK, der er det maksimale beløb, som udbudsmaterialet tillader styrelsen at opkræve. Desuden kræver IT- og Telestyrelsen en garanti for, at den kommende administrator af domænerne har minimum 15 millioner kroner til rådighed.

Garanti mod kup

Mads Thimmer ønsker ikke at kommentere på beløbenes størrelse, men han medgiver, at det er store beløb.

"Jeg kan ikke sætte tal på, men der er ingen tvivl om, at det kræver en stor teknisk og økonomisk soliditet at afgive sådan et tilbud," siger Mads Thimmer.

Et hypotetisk problem

Tidligere afviste du, at I er bundet til Afilias. Men når Afiliash har investeret så mange penge i projektet, er I så ikke bundet i et eller andet omfang?

"Det mener jeg ikke. Vi kan stoppe samarbejdet med Afilias, hvis de ikke overholder vores aftale om, at priserne ikke må stige. Desuden vil jeg gerne understrege, at der er ingen i dotDK, der får løn af Afilias.

Men hvordan er I stillet, hvis I bryder samarbejdet med Afilias?

"Så skal vi naturligvis ud og finde et andet 'teknisk setup', men der findes alternativer til Afilias.

Det er desuden et helt hypotetisk spørgsmål, som jeg ikke ser nogen grund til at spekulere i. Vi har haft et helt fantastisk samarbejde. Jeg har kun rosende ord at sige om Afilias. Det er meget professionelle folk," siger Mads Thimmer og tilføjer:

"Men det er fint, at I sætter fokus på det. Det er godt, at der er nogen, der tjekker, at landets digitale infrastruktur ikke pludselig er ved at blive kuppet."

Og du kan garantere, at det ikke er tilfældet?

"Med mit store kendskab til Afilias kan jeg i hvert fald sige, at jeg står fuldt ud inde for dem."

Hvem har taget initiativet til dotDK?

"En succes har jo mange mødre. Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvem der oprindeligt tog initiativet. Jeg vil tro, at det er Tina Dam, der tidligere har arbejdet for ICANN (den øverste myndighed over internettets adresse-struktur, red.), men hun er ikke involveret i dotDK længere."

I et tidligere interview med Computerworld fortalte Tina Dam, at hun ville være med i dotDK de næste 10 år. Hvorfor er hun ikke med længere?

"Hun trak sig af personlige årsager. Hun var selv med til at overlade foreningen til os andre, og det foregik i god ro og orden."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere