Artikel top billede

TDC's koncernchef, Jens Alder, holder fast i schweiziske Sunrise, indtil selskabet er mere værd.

Alder trimmer TDC's Sunrise til videresalg

TDC forsøger at presse værdien af firmaets schweiziske teleselskab helt i top. Eneste formål med Sunrise er at tjene penge ved et frasalg.

I Schweiz hedder landets næststørste teleselskab Sunrise.

Danske TDC ejer hele butikken. Men det danske teleselskab har kun en mission med ejerskabet. Sunrise skal øge sin værdi til en passende pris, hvorefter TDC sælger selskabet fra.

"Vi opfører os egentlig som en kapitalfond over for Sunrise. Vi mener, at Sunrise har mere værdi, end den pris vi i dag kan få for et salg af Sunrise," siger TDC's administrerende direktør og koncernchef, Jens Alder, til Computerworld.

TDC købte tilbage i år 2000 det schweiziske selskab for 35 milliarder kroner, men værdien af selskabet er betydelig lavere i dag. Hollandske KPN viste interesse for selskabet i 2005, hvor en pris i omegnen af 19 milliarder kroner blev nævnt. Værdien i dag er formentlig endnu lavere.

Jens Alder lægger ikke skjul på, at TDC kun har én interesse i ejerskabet af Sunrise.

"Sunrise er en ren finansiel investering. Vi kan ikke se nogle store synergier," siger Jens Alder om ejerskabet.

Det schweiziske teleselskab har i de senere år været igennem nogle svære år. I 2007 omsatte Sunrise for 8,8 milliarder kroner, hvilket var 4,4 procent dårligere end året før.

Aktieanalytiker Rune Møller fra Jyske Bank har fulgt TDC's engagement i udlandet, og han undrer sig over, at selskabet stadig er en del af TDC Koncernen.

"Det kan være, at det har været vanskeligt at finde en køber, der ville give en fornuftig pris for det, og derfor har TDC nok valgt at tro på, at markedet bliver bedre," siger Rune Møller

Kapitalfondene overtog TDC i januar 2006.

Andre selskaber solgt fra

Mens TDC holder fast i schweiziske Sunrise, har selskabet solgt andre virksomheder fra. Det drejer sig om litauiske Bité og tyske Talkline samt en aktiepost i østrigske One. Salgene indbragte lidt over ni milliarder kroner. Men Sunrise er altså stadig i folden hos TDC.

Alder: Der går en årrække

"Der kan godt være fornuftige forklaringer på, hvorfor det ikke er sket, men jeg holder fast i, at det kommer bag på mig, at TDC ikke har solgt Sunrise. Jeg havde forestillet mig, at selskabet i højere grad valgte at fokusere på at trimme TDC frem for et exit (i form af Sunrise, red.). Men om det bliver det rigtige på sigt, det må vi se," siger Rune Møller.

Til gengæld ser han salgene af de andre forretninger som værende rigtige.

"De fleste investeringer har været ganske fornuftige rent økonomisk, mens det er forståeligt, at de vil fokusere strategien på mere snævre geografiske områder," siger Rune Møller

TDC har stadig aktieposter i polske Polkomtel og ungarske HTCC.

Ved udgangen af 2007 havde Sunrise 2.036 ansatte, hvilket var 210 færre end året før. Det er et led i den proces, som selskabet er igennem med TDC som ejere.

De skuffende regnskaber hos Sunrise har også fået Jens Alder til at sadle om i Sunrise.

"Som konsekvens har vi indført en ny ledelse i Sunrise, og vi har lavet en ny strategi, som vi nu er ved at eksekvere. Men der går en årrække, inden vores nye strategi giver virksomheden en større værdi," siger Jens Alder.

Han tilføjer, at strategien virker nærliggende for TDC.

"Vi bruger den samme logik over for Sunrise, som kapitalfondene bruger over for TDC," siger Jens Alder

Sunrise har 2,3 millioner kunder i Schweiz. 1,5 millioner er mobilkunder, mens fastnettelefoni og internet tegner sig for henholdsvis 0,5 og 0,3 millioner.

Det er nu tre år siden, at kapitalfondene meldte sig på banen som købere af TDC. Prisen for købet var 76 milliarder kroner.

Læs mere om TDC i her på Computerworld.dk og i avisen Computerworld i morgen, hvor flere analytikere vurderer selskabet anno 2008.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere