Artikel top billede

Gør HR til kriseberedskab

For alle konfigurationer af HR i it-virksomheder eller it-afdelinger gælder det nu om at give HR kant og bruge kompetencerne til kriseberedskab.

HR-afdelingen - gør den arbejdspladsen sej eller til en sekt?

HR-strategien og bemandingen afgør, om svaret er sej eller sekt. Men i gårsdagens kåring af it-branchens bedste arbejdsplads er det tydeligt at se, hvilken forskel HR kan gøre - selv i den mindste virksomhed.

Projekthuset Lenio - der blev kåret som it-branchens bedste arbejdsplads i kategorien small - satser bevidst på at kombinere det sociale og faglige til en åben kultur.
For it-branchens virksomheder er HR - eller human resource-funktionen - ikke vigtigere end i resten af erhvervslivet.

Men store og halvstore it-afdelinger har gennem de seneste års højkonjunktur arbejdet på, at opbygge deres egne, mere eller mindre selvstændige HR-funktioner. Det giver god mening, fordi it-afdelingens funktioner og personalebehov ofte er nogle helt andre end resten af virksomhedens.

Men for alle konfigurationer af HR i it-virksomheder eller it-afdelinger gælder det nu om at give HR kant og bruge kompetencerne til kriseberedskab.

Funktioner trimmes

I denne uge gjorde rekrutteringsfirmaet Challenger, Gray & Christmas tabstallet op i den amerikanske it-sektor: 140.000 fyrede i 2008 - heraf 89.500 siden juli. På dansk grund er det mindst 1.230 it-folk, der har mistet deres job.

Et nedslag i de nedslående bulletiner fra it-branchen kunne være softwarehuset Saxo­tech i Aalborg. Selskabet bebudede i sidste uge, at det skal skære 30 stillinger blandt de 130 ansatte - heraf 17 i Danmark.

Krisen kan nu ses i ordrebøgerne og påvirker de 2009-budgetter, som mange danske virksomheder grubler over netop nu. Men dermed har krisen også et niveau, hvor der i krisens navn arbejdes med at skære fedt fra og trimme funktioner, som har fået lov til at udvikle sig lidt for vildt i de seneste år.

Både i it-branchen og it-afdelingerne betyder det, at der kommer ekstra fokus på at sikre sig de helt rigtige kompetencer til at yde den optimale indsats. Dels ved at skille sig af med dem, der ikke er brug for, og sikre, at kommende nyansættelser har de rigtige kompetencer. Dels ved at undgå usikkerhed skabt af den altomfattende krisestemning.

"Tit bekymrer de ansatte sig om alt muligt, når der er krise. Man bliver eksempelvis bange for, at man ikke kan betale sine afdrag, eller at ens lån skal lægges om. Det kan godt betyde, at sygefraværet stiger på arbejdspladserne, og produktiviteten kan falde på de arbejdspladser, hvor folk bruger tid på at bekymre sig."

Sådan siger Ditte Vigsø, der er afdelingschef hos Great Place to Work Institute.

Great Place to Work Institute står bag undersøgelsen om it-branchens bedste arbejdsplads. Og i den analyse, som ligger til grund for kåringen, viser det sig, at syge­fraværet på de bedste it-arbejdspladser er meget lavt.

Ordentligt og redeligt

Uanset om krisebekymringen hos medarbejderne er afstedkommet af den almindelige krisestemning eller har rod i konkrete fyringsrunder, så kan den hurtigt udløse større sygefravær, erodere produktiviteten og ødelægge den konkurrenceevne, som er nødvendig - krise eller ej.

Derfor skal HR have kant og være et bolværk i krisetider. Den skal sikre. at de personalegoder, der gør it-arbejdspladsen til noget særlig, ikke forsvinder i en hastig og desperat nedskæringsrunde.

Hvis fyringer er nødvendige, skal de gennemføres ordentligt og redeligt. Men hvis besparelser samtidig gør livet surt for resten af virksomheden, så siver de resterende medarbejdere, og det bliver svært at tiltrække nye i de kommende år, hvor der stadig er små årgange og stadig vil være kamp om de it-medarbejdere, der har de afgørende kompetencer i det gyldne krydsfelt mellem forretning og teknologi.




IT-JOB

Dynamicweb Software A/S

Tech Team Lead

Netcompany A/S

Software Developer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfarne udviklere til agilt udviklingsteam
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere