Artikel top billede

Prosa-medlemmernes formand Peter Ussing frygter dyrere og dårlige it i kommunerne. Foto: Torben Klint.

Fagforening frygter for KMD-priser efter salg

It-fagforeningen Prosa frygter, at KMD's nye ejere vil benytte den fordelagtige position til at presse priserne op. It-chefernes formand deler ikke frygten

Priserne bliver skruet i vejret, når KMD skal tjene pengene hjem til den kapitalfond, som har købt den store kommunale it-virksomhed. Sådan lyder advarslen fra it-fagforeningen Prosas afgående formand.

"Vi kan godt være bekymrede for, om salget af KMD betyder dyrere it for kommunerne og måske også dårligere it på længere sigt," siger Peter Ussing.

"KMD har et reelt monopol, og det kan godt betyde noget for prissætningen, når virksomheden nu ejes af en kapitalfond. KMD har en enestående viden om sammenhængen mellem de kommunale it-systemer, og man kan forestille sig, at de vil tage sig godt betalt for den viden, med mindre KL har garderet sig mod de risici, der er," påpeger Peter Ussing.

Han er dog ret sikker på, at KL's overgangsaftale ikke er vandtæt.

"Jeg har selv lavet kontrakter med offentlige kunder, og man tjener penge på det, der ikke kunne forudses," siger Peter Ussing og forklarer:

"Alle nye tiltag kommer til forhandling. Man kan lave fast pris på det, man kender Det, leverandørerne skal tjene penge på, er, det der ikke kom med. Det er en sikring, som gradvist vil blive ringere."

Lettede it-chefer

I kommunerne er det ofte it-cheferne, som handler med it-leverandører som KMD. Og formanden for foreningen af kommunale it-chefer, KITA; Jørgen Kristensen, er glad for, at KMD's fremtid nu er afklaret.

"Frygten for det, du ikke kender, er det værste, og set fra vores side er der en vis lettelse over, at vi nu kender KMD's fremtid," siger fomanden for it-cheferne, der er it-chef i Egedal Kommune.

"Jeg kan godt forstå, der er bekymring, men KMD er solgt til en europæisk kapitalfond, som stiller krav, men ikke ublu krav, til konstruktionen og målene," siger Jørgen Kristensen.

"Der er forskel på de typer af kapitalfonde, der agerer i markedet, og så vidt jeg kan se, ser EQT det som en langsigtet investering," siger Jørgen Kristensen.

Han håber, at kommunerne nu for alvor kan distancere sig fra KMD og få et mere professionelt forhold til leverandøren. Samtidig regner han med, at et privatejet KMD kan skabe ravage på markedet og på den måde øge konkurrencen.

Bekymringen for, at kapitalfondene vil presse KMD til at udnytte sin fordelagtige position til at hæve priserne, deler han heller ikke. Jørgen Kristensen har en forventning om, at den overgangsaftale KL har indgået med køberen sikrer kommunerne prisstabilitet.

Han kender dog ikke aftalens præcise indhold.

"Vi har ikke fået nogen garantier. Men de fleste af os har aftaler med KMD over nogle år, så vi kører videre, som vi plejer i et stykke tid. De fleste har sikret sig kontinuitet på både drift og pris," siger Jørgen Kristensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere