Artikel top billede

Nu er de store fyringsrunders tid oprunden

ComputerViews: Med et tungt suk skramler en nærmest enig it-branche ned i et lavere gear. Tusinder og atter tusinder skal fyres. Er det nu så alvorligt, som man skulle tro?

ComputerViews: I én stor samlet bevægelse træder it-branchen tungt et trin ned på stigen og sætter sig uroligt til rette. Branchens toneangivende selskaber drosler ned i en stor pludselig bevægelse, der vil give dønninger langt ud i periferien.

I de seneste par uger er det væltet ind med fyringsmeddelelser fra mange store it-selskaber.

De tæller TeliaSonera, Lenovo, Dell, Unisys, OLPC, Motorola, Seagate og EMC.

Rygter vil vide, at også Microsoft og IBM er på vej med massefyringer. Forskellige bloggere mener tillige, at Oracle også arbejder med tilpasninger. Hertil kommer, at Google har besluttet at skære en stor del af sine kontraktsansatte væk i USA.

Alt i alt taler vi altså om mere end 20.000 it-stillinger, som det er blevet bekræftet, skal skæres væk hos nogle af it-branchens største og toneangivende spillere. Hertil kommer yderligere mere end 30.000 ubekræftede.

At de mange fyringer kommer netop nu er ingen tilfældighed. Det meste af 2008 er gået med gradvist at skære løst-hængende flæsk væk - altså hakke af på de udgifter, som er gået til rejser, print, planlagte investeringer, pc'er, frokoster, biler, repræsentation og så videre.

Dette er sket i håbet om, at tiderne vil skifte, og der igen vil komme gang i forretningen, altså at vejrudsigten ville skifte fra diset og uklart til en form for opklaring.

Dette er ikke sket. Det seneste kvartal har været en total katastrofe for de fleste selskaber med nedjustering af nedjusteringerne og bekymrede økonomidirektører bøjet over regneark med stribe efter stribe af røde tal.

Endda er udsigterne blevet endnu mørkere, i det finansmarkedernes kollaps er kommet til, siden de første dystre varslinger dukkede op for et års siden.

Der er med andre ord ingen tegn på opklaring i den kommende tid. Og dermed er firmaerne nødt til at tilpasse deres virksomheder til den størrelse, som de mener er fremtidssikker.

Er det så godt eller skidt?

Ingen virksomheder bryder sig om fyringsrunder og vil derfor altid forsøge at skære en smule dybere, end den nuværende situation tilsiger for på denne måde at være i stand til at vise væksttegn hurtigt igen.

Betyder de mange fyringsrunder så, at bunden er nået, og at vi ikke kommer længere ned?

Nej, det er langt fra sikkert. Men sikkert er det, at virksomhederne har en tro på, at de har tilpasset medarbejderstaben til et nogenlunde fremtidssikret niveau. Som dog sagtens kan vise sig ikke at passe længere om et halvt år.

Virksomheder disponerer altid ud fra deres forventninger, som de med varierende træfsikkerhed formulerer dels ud fra erfaring i direktion og bestyrelse, dels ud fra reelle indikatorer og signaler fra de markeder, som de opererer i.

Disse ugers mange tusinder fyringer i it-industrien tegner derfor et billede af det niveau, som it-industrien mener er det gældende i i hvert fald det næste halve års tid - og som altså er markant lavere end niveauet for et år siden.

Vigtigst netop nu er det at få lånemarkedet stablet på benene igen. Det er nødvendigt for kunder at kunne finansiere deres investeringer med lån for at få gang i handlen igen.

Når det sker, er det fortsat branchens håb, at it kan være blandt de første områder, som der igen investeres i, når de økonomiske gevinster skal hentes hjem, og konkurrencefordelene høstes.

Ingen nævner dog vækst. Men flere vil gerne tale om nulvækst - altså status quo - som et mål at stræbe efter i 2008. Og det er ud fra dette billede, at hele it-branchen nu sænkes ned på et lavere niveau.

Der er således al mulig grund til at rebe sejlene netop nu. Men samtidig gøre sig klar til at løsne knuderne, så snart lånemarkedet igen bliver normaliseret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere