Artikel top billede

Leder: Hvor ondt vil det økonomiske uvejr gøre?

Computerworld mener: Lavkonjukturen venter forude. NU er spørgsmålet, hvor ondt det egentligt kommer til at gøre. Vi kan godt regne med, at nogle it-virksomheder vil blive hårdt ramt.

Gå til artiklen: Hver femte it-leder i Danmark skærer i budgettet.

Gå til artiklen: Hardware-indkøb står øverst på spareplanerne.

Computerworld mener: Vi kan se frem til 10 års økonomisk ørkenvandring i Danmark. I det mindste ifølge interesseorganisationen Dansk Industri.

Vi mangler på den ene side hænder, og på den anden side stiger omkostningerne. Resultatet er lavere vækst og mindre indtjening.

Nu lader Dansk Industri ganske vist sjældent en mulighed gå sig af hænde for at ringe med dommedagsklokkerne, men alligevel.

De økonomiske vismænd, bankerne og landets største virksomheder er alle i gang med at nedjustere vækstforventningerne – ikke mindst fordi en recession rumler i USA.

Der er et økonomisk uvejr på vej, som ser ud til at ramme os med fuld styrke efter sommeren.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvor ondt det vil gøre. Ikke mindst for it-Danmark.

Reber sejlene

Stormvarslet har allerede fået hver femte it-leder i Danmarks 250 største virksomheder til at rebe budgetterne.

Det viser en rundspørge, rundspørge, som Computerworld gennemførte i sidste uge.

Og lige nu forventer IDC at skulle nedjustere it-branchens vækstprognose mindst én gang mere i år.

Foreløbig handler virksomhedernes tiltag ikke om ensidigt at skære i budgetterne – selv om mange indkøb og investeringer uvægerligt vil blive overvejet en ekstra gang og i mange tilfælde udskudt.

It er siden det sidste store økonomiske tilbageslag i starten af dette årti blevet mere forretningskritisk for erhvervslivet og forvaltningerne.

Mange af dagens ledere ved, at det er it, der skal levere mange af de økonomiske gevinster og konkurrencemæssige fordele på markedspladsen.

Men den stadig større afhængighed af teknologien har også modnet virksomhedernes it-processer gennem it-ledelse.

It-ledelse, der spænder fra det kritiske syn på, hvor it kan gøre en forskel for virksomheden til løbende vurdering af it-leverandørernes kvalitet i form af produkter, betingelser og ikke mindst foreståelse for virksomhedens forretningsprocesser.

Defor har iagttagerne hos såvel Gartner som IT-Branchen og ITEK uden tvivl ret i forventningen om, at it-sektoren ikke bliver voldsomt hårdt ramt.

Men alligevel kommer den forventede lavkonjunktur til at gøre ondt.

I it-branchen vil de virksomheder, der ikke allerede scorer højt på it-chefernes lister over leverandørenes kvalitet, blive hårdt ramt – uanset hvad de leverer.

Og muligheden for at trænge ind i varmen som leverandør vil blive ulige meget hårdere.

Manglende it-ledelse koster

Blandt it-brugere i dansk erhvervsliv vil virksomheder, der ikke har haft fokus på it-ledelse, blive ramt.

For eksempel er det stadig op mod en tredjedel af alle it-projekter, der bliver gennemført uden en business case og dermed mulighed for at måle, om teknologien rent faktisk skaber resultater i form af effektivisering eller ny forretning.

Vi kan kun håbe på, at optimisterne sejrer.

Det ville ikke alene være en gevinst for it-branchen. Det ville være en gevinst for hele Danmark.

Digitalt rustede står stærkest

Når stormen er drevet over, er det de digitalt stærkeste virksomheder, der står bedst rustet til at tage vare på de nye muligheder.

Hvis optimisterne skal have medvind, er det kritisk, at it-leverandørerne kan levere den dokumentation for gevinsterne af ny it, som de påstår, de nye løsninger rummer.

På trods af udsigterne til en kraftig storm, så ser IT-Branchens direktør, Jakob Lyngsø, lyst på udsigterne med henvisning til, at samfundet fortsat skal automatiseres og digitaliseres.

Han venter ingen problemer for branchen i de første par år.

Optimisme er en god egenskab. Men den kan også være farlig, hvis den blokerer for handlinger, der skal forhindre skader under stormen.

Der er al mulig god grund til, at it-branchens virksomheder forbereder sig på, at det også bliver nødvendigt med handling.

Gå til artiklen: Hver femte it-leder i Danmark skærer i budgettet.

Gå til artiklen: Hardware-indkøb står øverst på spareplanerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere