Artikel top billede

Syv teknologiske vidundere der har ændret verden

Kan du huske tiden inden mobiltelefoner, internet og bærbare computere? Her er syv teknologiske opfindelser, der har ændret hele vores måde at leve på.

Computerworld News Service: Det er svært at forestille sig et liv uden mobiltelefon, bærbar og internet.

Teknologien har i den grad ændret vores liv, og det er helt uvirkeligt, at generation efter generation har kunnet overleve uden de teknologiske opfindelser, vi i dag tager for givet.

PBS Nightly Business News har sammen med Knowledge@Wharton udvalgt de bedste 30 opfindelser fra de sidste 30 år - opfindelser der måske virker som en selvfølge i dag, men hvis ankomst ændrede den måde, vi lever og tænker på.

Her er syv teknologi-vidundere fra listen:

RFID og applikationer (nr. 23)

Længe før Nike begyndte at bruge radiofrekvenser til at måle, hvor hurtigt man løber, blev teknologien brugt i radarsystemer under Anden Verdenskrig. I 1980'erne blev den indført i automatiserede toldbetalingssystemer og gav fartbøller mulighed for at suse igennem tolden.

GUI (nr. 21)

Den første grafiske brugergrænseflade blev opfundet af Douglas Englebart i 1968, og i slutningen af 70'erne og starten af 80'erne skete der en stor udvikling med GUI'er takket være Apple.

Disse pionerer er skyld i, at vi i dag tager vi det for givet, at vi kan interagere med vores computer ved hjælp af en mus og bruge let forståelige ikoner og andre grafiske kontroller i stedet for at skulle huske en masse computer-kommandoer.

1., 2. og 3. pladsen

Social networking på internettet (nr. 20)

Internetbaserede sociale netværk er faktisk en ret ny opfindelse. SixDegrees.com (1997) er ifølge PBS det første sociale netværk på nettet, men det var først, da MySpace blev lanceret i 2003, at sociale netværk begyndte at tiltrække massernes opmærksomhed.

Online-shopping/e-handel/auktioner (nr. 15)Hvordan ville verden se ud uden Amazon, eBay og alle de andre online-forretninger? Takket være internettet har virksomheder fået mulighed for at drage fordel af elektroniske transaktioner og givet forbrugerne mulighed for en mere fredfyldt shopping-oplevelse.

Mobiltelefoner (nr. 3)

Kig på din lille mobiltelefon og vær taknemmelig. De første mobiltelefoner, som Motorola sendte på markedet i 1983, var begrænset til bilen (indtil et par år senere hvor de blev mere mobile) og var på størrelse med en dokumentmappe.

PC'er/laptops (nr. 2)

1981 var et stort år for computeren - IBM lancerede modellen 5150 og kalde den en "personal computer".

Osborne 1 blev den første bærbare computer, og med sin vægt på 24 kilo udfordrer den nutidens definition af en laptop.

Internet/bredbånd (nr. 1)

Internettet indtager førstepladsen. Vores afhængighed af Google og Twitter og muligheden for at holde os opdateret om ethvert givent emne og for at sende og modtage alt for mange e-mails.

Internettet har banet vej for så mange andre fænomener, at det er utroligt at tænke på, at det faktisk først så dagens lys i 1990'erne.

Men der gik ikke lang tid, før det havde ændret vores liv for evigt.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere