Artikel top billede

Danmark skal kunne angribe på internettet

Internettet er en kampzone, og angreb er det bedste forsvar. Derfor skal Danmark kunne slå til med digitale angrebsvåben mod fjender.

Fremtidens kampzone er på internettet. Derfor skal Forsvaret ikke blot kunne forsvare landet med defensiv, digital teknik, men også angribe fjenden på internettet.

Det fremgår af den rapport som Forsvarskommissionen offentliggjorde i sidste uge om fremtidens forsvar, fortæller Jesper Britze, der er it-direktør i Forsvaret.

"Der står klart og tydeligt, at Forsvaret vil have ny kapacitet, og oven i købet ønsker man at blive offensiv på området," siger Jesper Britze.

Han ser kommissionens redegørelse som en klar første indikation på, at medlemmerne ønsker at Forsvaret skal opbygge en offensiv kapacitet på internettet.

"Forsvaret ønsker at være offensiv i cyberspace. Og ikke kun defensiv, som vi har været tidligere," siger Jesper Britze.

Politisk er der dog stadig lang vej til, at Forsvaret kommer til at råde over langtrækkende missiler på internettet.

Kommissionens redegørelse skal nemlig danne grundlaget for en politisk debat, hvor partiernes forligsordførere skal blive enige, før et nyt forsvarsforlig er indgået, slår han fast.

"I første omgang skal politikerne blive enige. Og så skal man så hitte ud af, hvordan man gør det her," siger han.

Ingen slagstyrke

I dag rådet Forsvaret over masser af kapacitet til defensiv krigsførelse på internettet.

Samtidig har Forsvaret gennem samarbejde med FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) stor kapacitet inden for varsling af it-trusler, forklarer it-direktøren.

Men når det kommer til muligheden for at lave egentlig udfald mod fjenden på nettet, har Forsvaret ifølge Jesper Britze ingen muligheder. Og det er derfor, at Kommissionsrapporten foreslår opbygningen af et såkaldt Computer Network Operation (CNO) - beredskab.

Ifølge Jesper Britze er det endnu for tidligt i processen at uddybe, hvad det offensive beredskab skal bestå i.

"Men det er jo med udgangspunkt i den gode militærdoktrin om, at det bedste forsvar er et angreb," siger han.

Han forklarer, at CNO-beredskabet eksempelvis vil kunne bruges, hvis nogen forsøger at gennemføre et angreb mod Forsvarets netværk.

Samtidig vil det offensive beredskab i forbindelse med en kamphandling kunne bruges til at forhindre fjenden i at bruge datanetværk til hans formål.

"I stedet for bare at forsvare sig, kunne det jo være interessant at gå i sulet på dem," siger Jesper Britze.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere